Jakub Forgács Správy

Neprípustné a neetické! Učitelia odsúdili konanie pedagóga na Pochode za mier, VIDEO

Slovensko obletelo šokujúce video z Pochodu za mier, na ktorom mladý študent čelil agresívnemu davu. K celému incidentu sa vyjadrila aj Slovenská komora učiteľov.

Ilustračný obrázok k článku Neprípustné a neetické! Učitelia odsúdili konanie pedagóga na Pochode za mier, VIDEO
Zdroj: YouTube.com/Ovčiansky Tribunál

O incidente na "Pochode za mier v Lučenci sme vás informovali pred pár dňami. Video zachytáva študenta s ukrajinskou vlajkou, ktorého účastníci pochodu častujú vulgarizmami, hrozia mu bitkou a dochádza aj k strkanici. Ako sa ukázalo, bol medzi nimi aj učiteľ.

Slovenská komora učiteľov na svojom webe zverejnila stanovisko ku konaniu pedagóga Strednej spojenej školy. Prinášame vám ho v plnom znení.

Neprípustné a neetické

„Konanie učiteľa angličtiny zo Spojenej školy na Železničiarskej ul. v Poltári považujeme za neprípustné, neetické a jednoznačne ho odsudzujeme. Je veľmi vážna vec, že v spoločnosti sa vytráca slušnosť v komunikácii a mysle a prejavy mnohých ľudí, vrátane tohto učiteľa, ovládla “zloba a zášť”. A to nielen v tomto konkrétnom prípade, nedávno sme boli svedkami streľby, ktorú podnietila nenávisť voči iným názorom. Všetci chceme mier a porozumenie, ale v prípade že chceli účastníci pochodu manifestovať za mier, mali svoje výzvy nasmerovať k ambasáde krajiny, ktorá so zbraňami bojuje na cudzom území – území Ukrajiny – proti jej obyvateľom, ktorá ich zabíja v ich obývačkách, kuchyniach, v pôrodniciach a nákupných centrách, ktorá ich v počte väčšom než je obyvateľov Slovenska vyhnala z domovov, zo škôl a z práce.“

„V prípade pedagogických zamestnancov okrem tejto roviny musíme uvažovať aj v rovine zákona 138/2019, ktorý ukladá pedagógom povinnosť správať sa v súlade s etickým kódexom, ktorý je súčasťou tohto zákona.“

Podpora študentovi

“Etický kódex má slúžiť na ochranu najvyšších ľudských hodnôt, dôstojnosti človeka a slobody na ceste za vzdelaním v duchu demokratických a kultúrnych princípov, zakotvených v Ústave Slovenskej republiky a právnom poriadku Slovenskej republiky.”

„Vyjadrujeme podporu študentovi medicíny, rešpekt a úctu voči jeho odvážnemu konaniu.“

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM