Kultúra

Na Podpoľanie lákajú atraktívne DNI MESTA: Chýbať nebude FOLKLÓR ani JARMOK

Podujatie plánujú niesť v duchu, že Detva je mesto pre všetkých. Okrem základných a základnej umeleckej do programu plánujú zapojiť aj špeciálne základné školy.

Ilustračný obrázok k článku Na Podpoľanie lákajú atraktívne DNI MESTA: Chýbať nebude FOLKLÓR ani JARMOK
Zdroj: TASR/Dušan Hein

Pod Poľanu sa po roku opäť vracajú tradičné Dni mesta Detva. Podujatie počas októbrového víkendu (7. – 8. 10.) prinesie folklór, jarmok, výstavu ovocia, zeleniny i starých fotografií mesta. TASR to potvrdil primátor Branislav Baran.

Mesto pre všetkých

Ako uviedol, podujatie plánujú niesť v duchu, že Detva je mesto pre všetkých. Okrem základných a základnej umeleckej do programu plánujú zapojiť aj špeciálne základné školy. „Robíme to v rámci inklúzie. Aby sa žiaci necítili tak, že sú vyčlenení na okraj len preto, že sú iní. V takomto duchu plánujeme oba dni podujatia,“ objasnil. Priestor dostanú aj dychová hudba, tanečný súbor Rómka i spevácka skupina seniorov. Pripravený je aj program pre deti.

Detva na starých fotografiách je názov výstavy, ktorú vo Vagačovom dome organizuje Centrum tradičnej kultúry (CTK). „Zachytáva tradičné staviteľstvo i historickú architektúru Detvy,“ povedala TASR vedúca detvianskeho CTK Andrea Jágerová s tým, že vystavených je 54 dobových fotografií. Niektoré pochádzajú z Národného múzea v Prahe, zo Slovenského národného múzea v Martine i z Podpolianskeho múzea. Ďalšie majú aj zo súkromných zbierok ľudí. Výstava je v starej časti mesta do 30. októbra.

Viac o tom, ako bude vyzerať nedeľný program, sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM