Správy

Zdieľané bicykle sa v Lučenci osvedčili: V ktoré dni sa jazdí najviac?

Aktuálne je v Lučenci záujemcom k dispozícii celkom 60 zdieľaných bicyklov a 15 stanovíšť so stojanmi, vypožičať si ich je možné aj prostredníctvom mobilnej aplikácie.

Ilustračný obrázok k článku Zdieľané bicykle sa v Lučenci osvedčili: V ktoré dni sa jazdí najviac?
Zdroj: BBSK

Služba zdieľaných bicyklov sa v Lučenci teší veľkej obľube a to napriek tomu, že pilotný projekt Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) pri zavedení sprevádzali viaceré incidenty spojené s vandalizmom. Ako uviedla hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková, v aktuálnej sezóne už evidujú takmer 3-tisíc vypožičaní zdieľaných bicyklov.

Počiatočný vandalizmus

„Zdieľané bicykle sa v Lučenci stali novým symbolom mesta. V meste už predtým existovala komunita bicyklových nadšencov a sme veľmi radi, že sa aj vďaka nášmu projektu rozšírila,“ povedala Štepáneková s tým, že zdieľané bicykle sú vynikajúcou ekologickou alternatívou dopravy.

Službu zdieľaných bicyklov zaviedol kraj v Lučenci v rámci pilotného projektu vlani koncom augusta, pre počiatočný vandalizmus museli neskôr bicykle na určitú dobu stiahnuť z obehu. „Malé percento vandalizmu pretrváva, ale určite sa dá povedať, že situácia sa upokojila,“ poznamenala Štepáneková.

Ďalšie aktuálne správy

Ktoré dni sú NAJ?

Aktuálne je v Lučenci záujemcom k dispozícii celkom 60 zdieľaných bicyklov a 15 stanovíšť so stojanmi, vypožičať si ich je možné aj prostredníctvom mobilnej aplikácie. „Priemerný čas výpožičky je nad tri hodiny, najaktívnejšie dni sú streda a štvrtok a časy od 17.00 do 20.00 hod.,“ skonštatovala hovorkyňa BBSK. Pilotný projekt vytvoril tri pracovné miesta, od augusta 2020 do júna 2021 cyklisti za zdieľané bicykle zaplatili takmer 3-tisíc eur.

BBSK by v projekte zdieľaných bicyklov rád pokračoval aj v iných mestách Banskobystrického kraja, všetko však závisí od výziev, vďaka ktorým by rozšírenie ekologickej dopravy bolo možné financovať z externých zdrojov. „V tejto chvíli je však témou dňa skôr rozvoj cyklomobility v kraji,“ poznamenala Štepáneková s tým, že hlavnými cieľmi sú cyklodopravné projekty, tvorba a obnova cykloturistických trás či podpora cyklobusov.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Aktuality z Lučenca

V OBRAZOCH: BBSK spúšťa v Lučenci prvý projekt zdieľaných bicyklov
2
Galéria
Zdroj: BBSK
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM