Boris Macko Rôzne

Vtáčia chrípka je v Lučenci zažehnaná. Ľudia aj labute si konečne môžu vydýchnuť

Zákerný vírus vtáčej chrípky neobišiel ani naše mesto. Zahynuli štyri labute a niekoľko kačíc v Mestskom parku

Ilustračný obrázok k článku Vtáčia chrípka je v Lučenci zažehnaná. Ľudia aj labute si konečne môžu vydýchnuť
14
Galéria
Foto: Boris Macko

Vtáčia chrípka si v Lučenci vybrala svoju daň, zabila štyri labute v Mestskom parku. Úrady museli zasiahnuť, a preto bolo vyhlásené karanténne pásmo v okruhu troch kilometrov od ohniska nákazy, ktorým bolo jazierko. Majitelia hydiny a iných vtákov chovaných v zajatí museli zabrániť ich kontaktu s voľne žijúcim vtáctvom. Platil aj zákaz premiestňovania hydiny a vtáctva chovaného v zajatí, ako aj ich zhromažďovanie na výstavách a veľtrhoch.

„Zo žiadnych vzoriek nebol zistený ani nahlásený ďalší nový prípad vtáčej chrípky. Preto sa prijaté opatrenia rušia,“ uviedla pre lucenec24.sk riaditeľka Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Lučenci Elena Kováčiková.

Zrušenie opatrení prijatých pred niekoľkými týždňami platí od utorka 14. marca 2017. Hlavne chovatelia hydiny a vtáctva si môžu konečne vydýchnuť. Nemusia tŕpnuť, či vtáky neochorejú. Navyše v prípade papagájov, či okrasného vtáctva platil aj zákaz zúčastňovania sa na rôznych výstavách a podujatiach. Aspoň trochu dobrou správou je, že aj keď vtáčia chrápka zabila tri mladé a jednu dospelú labuť, mesto o ne úplne nepríde. K dvom, ktoré prežili, by mali pribudnúť ďalšie.

Pozrite si v našej galérii posledné labute, ktoré v zime odolali vtáčej chrípke!

V OBRAZOCH: Vtáčia chrípka zabíja labute v lučeneckom mestskom parku
14
Galéria
Foto: Boris Macko / Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM