Správy Samospráva

Veľké plány Fiľakova: Chce zrekonštruovať chodníky za takmer pol milióna eur

V rámci aktuálneho projektu chce samospráva zrekonštruovať všetky hlavné i prepojovacie chodníky so všetkými prístupmi do vchodov v celkovej dĺžke takmer 2-tisíc metrov.

Ilustračný obrázok k článku Veľké plány Fiľakova: Chce zrekonštruovať chodníky za takmer pol milióna eur
Zdroj: TASR/Oliver Ondráš

Samospráva Fiľakova v okrese Lučenec chce komplexne zrekonštruovať všetky chodníky medzi bytovými domami na Farskej lúke a v časti Daxnerovej ulice. Ako informovala hovorkyňa mesta Klaudia Mikuš Kovácsová, mesto sa v rámci projektu za takmer 500-tisíc eur uchádza o dotáciu z Ministerstva vnútra SR.

Investičný dlh

Myšlienkou rekonštrukcie chodníkov na Farskej lúke sa samospráva zaoberá už niekoľko rokov. Na sídlisku začalo mesto v roku 2016 s postupnou rekonštrukciou materskej školy, o dva roky neskôr boli vyasfaltované aj všetky sídliskové cesty.

„V tejto časti mesta mala samospráva dlhé desaťročia veľký investičný dlh. Neinvestovalo sa do škôl, ihrísk ani infraštruktúry. Vedeli sme, že aj obnova chodníkov je pre tamojších vyše 1 800 obyvateľov veľmi dôležitá, preto sme hľadali možnosti, ako takúto nákladnú investíciu zrealizovať,“ uviedol primátor Fiľakova Attila Agócs.

Čo všetko zrekonštruujú?

V rámci aktuálneho projektu chce samospráva zrekonštruovať všetky hlavné i prepojovacie chodníky so všetkými prístupmi do vchodov v celkovej dĺžke takmer 2-tisíc metrov. Chodníky na Farskej lúke sú podľa mesta v súčasnosti v nevyhovujúcom stave a ich konštrukcia je v niektorých úsekoch porušená až do podkladovej vrstvy.

„Zrealizované preto budú výkopy a zhutnené násypy zo stabilizovanej zeminy, všetky chodníky dostanú nový asfaltový povrch. Prístup k nim bude bezbariérový, rovnako ako prístupy z priechodov pre chodcov, ktoré budú tiež osvetlené a vybavené navigačnými dlažbami pre nevidiacich,“ doplnila Mikuš Kovácsová.

Projekt rekonštrukcie chodníkov na Farskej lúke je výsledkom spolupráce fiľakovskej samosprávy s Úradom Banskobystrického samosprávneho kraja a Svetovou bankou v rámci iniciatívy Catching-Up Regions. Ide pritom o prvý zo štyroch plánovaných projektov iniciatívy, ktorých cieľom je zlepšiť infraštruktúru v lokalitách obývaných väčšou skupinou marginalizovaných komunít.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM