Michaela Mozolányová Kultúra

V našom meste ako prvá! Putovná výstava pripomenie život Jána Husa i bitku pri Lučenci

V lučeneckom múzeu sprístupnili výstavu venovanú Jánovi Husovi. Na Slovensku sme tak prvým múzeom, kde inštalovali putovnú výstavu venovanú 600. výročiu odsúdenia a upálenia Jána Husa. Do histórie regiónu sa totiž zapísal najmä známou bitkou pri Lučenci.

Ilustračný obrázok k článku V našom meste ako prvá! Putovná výstava pripomenie život Jána Husa i bitku pri Lučenci
Zdroj: TASR

Ján Hus v roku 1415 a 600 rokov potom je názov výstavy, ktorú návštevníkom sprístupnili v Novohradskom múzeu a galérii v Lučenci. Ako povedala riaditeľka múzea Iveta Kaczarová, na Slovensku sme prvým múzeom, kde inštalovali putovnú výstavu venovanú 600. výročiu odsúdenia a upálenia Jána Husa. Do histórie regiónu sa totiž zapísal najmä známou bitkou pri Lučenci.

Zaujímavé repliky dobových zbraní

Základom výstavy sú tlačené materiály mapujúce najdôležitejšie momenty života a diela Jána Husa. V múzeu v Lučenci ich doplnili aj niekoľkými trojrozmernými predmetmi. Návštevníci môžu obdivovať repliky dobových zbraní alebo podobizne Jána Husa zo sadry. „Boli sme veľmi radi, keď nás oslovili kolegovia z Českej republiky, najmä koordinátorka výstavy Libuše Rösch, pretože región Lučenca bol intenzívne poznačený husitmi. Mnohé momenty sú živé dodnes, aj keď je to väčšinou už len vo forme bájok. Z historického hľadiska je známa bitka pri Lučenci. Bola to jedna z viacerých bitiek medzi uhorským gubernátorom Jánom Huňadym a Jánom Jiskrom, pričom pri Lučencizvíťazil Jiskra. Mnohé informácie z toho obdobia ale nie sú dodnes dokázané, napríklad kláštor priLučenci a zasluhovali by si podrobnejší výskum. Ján Hus jednoducho k nášmu regiónu patrí a som presvedčená, že táto výstava má čo povedať aj súčasníkom," povedala Kaczarová.

Osobnosť, ktorá spája, ale aj rozdeľuje

Témou výstavy je priamo Ján Hus, jeho život, dielo a učenie. Návštevníci sa viac dozvedia aj o jeho procese pred cirkevným súdom, o jeho odsúdení a upálení v Kostnici. „Sú tam zachytené aj udalosti po smrti Jána Husa a jeho druhý život. Na jeho učenie nadväzovali ľudia tak v 15. storočí, ale aj oveľa neskôr. Jeho odkazu sa chytili pri luteránskej reformácii, ale aj osvietenci a liberálnodemo­kratické hnutie. Našlo v ňom inšpiráciu aj 19. storočie. Určite aj dnes je cítiť záujem alebo spor o Jána Husa. Je to osobnosť, ktorá spája, ale aj rozdeľuje. Teraz to silnie a súvisí to s blížiacim sa výročím jeho smrti. Je spájaný s bojom proti cirkvám, ale iné si ho berú ako symbol. Jednoducho, inšpiroval svojou odvahou ísť s vierou a presvedčením na istú smrť. Toto odhodlanie je inšpirujúce dodnes," doplnil riaditeľ Husitského múzea v Táboře Jakub Smrčka.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM