Jakub Forgács Správy Samospráva

V Lučenci zasadal krízový štáb: Mesto začalo s prípravami na pomoc ukrajinským rodinám

Kapacity štátnych ubytovacích zariadení sú limitované, preto aj Lučenec zhromažďuje údaje o vlastných ubytovacích kapacitách v objektoch samosprávy, ale aj vo vlastníctve iných subjektov. To však nie je všetko.

Ilustračný obrázok k článku V Lučenci zasadal krízový štáb: Mesto začalo s prípravami na pomoc ukrajinským rodinám
Zdroj: Facebook.com/Polícia Slovenskej republiky

Primátorka mesta v piatok ráno zvolala krízový štáb mesta. Informoval o tom Andrej Barančok, hovorca mesta Lučenec.

Ubytovanie aj zbierka

„Mesto nie je ľahostajné k aktuálnemu dianiu za našimi hranicami a preto zahájilo prípravy na pomoc ukrajinským rodinám, ktoré utekajú pred vojnou. Je našou povinnosťou pre našich susedov zachovať princípy ľudskosti a solidarity. Kapacity štátnych ubytovacích zariadení sú limitované, preto aj samospráva v Lučenci zhromažďuje údaje o vlastných ubytovacích kapacitách v objektoch samosprávy, ale aj kapacity ubytovania vo vlastníctve iných subjektov. Zároveň pripravujeme aj pasport priestranstiev pre prípadné ďalšie potreby, napr. vybudovanie záchytných a servisných zariadení. Pripravujeme štandardné aj núdzové ubytovanie," povedala primátorka mesta Lučenec Alexandra Pivková.

Mesto tiež pokračuje v zbierke materiálnej pomoci pre ľudí utekajúcich z Ukrajiny. „Naše vyzbierané veci budeme kontinuálne posúvať pre humanitárne organizácie a tiež pre samosprávy na východnom Slovensku. Koordináciu pomoci utekajúcim Ukrajincom koordinuje okresný krízový štáb v sídle kraja,“ pokračovala.

Hrozí utečenecká vlna

„Je potrebné zachovať pokoj, aktuálne je na našich hraničných priechodov situácia podľa piatkových ranných informácii stabilizovaná. Musíme byť však pripravení na prípadnú utečeneckú vlnu, a preto na pôde mesta prijímame konkrétne opatrenia,“ spomenula primátorka.

„Zároveň sa nám podarilo skontaktovať s našim partnerským mestom na Ukrajine – Zolotonosha. Vyjadrili sme im plnú podporu a solidaritu. Sme pripravení ponúknuť im aj materiálnu pomoc a pomoc, ktorú budú potrebovať. Ďalší krízový štáb zasadne v pondelok ráno,“ dodala Pivková so slovami, že ďalšie informácie pre obyvateľov mesta budú prinášať aktuálne z týchto krízových štábov mesta a budú informovať, ako sa môžu obyvatelia pripojiť s materiálnou či potravinovou pomocou.

Zábery zo situácie na Ukrajine si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

FOTO: Ľudia na Ukrajine húfne opúšťajú Kyjev
17
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM