Ľubomíra Karmanová Rôzne Rôzne

V Aleji dejateľov pribudli dve busty: Pripomínajú významných štúrovcov

V Aleji dejateľov na Námestí Štefana Marka Daxnera v Rimavskej Sobote slávnostne odhalili dve bronzové busty. Uctili si tak dvoch významných štúrovcov.

Ilustračný obrázok k článku V Aleji dejateľov pribudli dve busty: Pripomínajú významných štúrovcov
Zdroj: TASR

Bronzové busty Bohuslava Nosáka-Nezabudova a Daniela Gabriela Licharda slávnostne odhalili v Aleji dejateľov na Námestí Štefana Marka Daxnera v Rimavskej Sobote.

Podľa slov primátora mesta bolo odhalenie búst umocnené aj tým, že sa koná v roku, keď si pripomíname 200. výročie narodenia Ľudovíta Štúra, ako aj 25. výročie obnovenia činnosti MS v Rimavskej Sobote. „Títo dvaja šíritelia vzdelanosti a pokroku, ktorým sú dnes odhalené busty, patrili medzi obetavých štúrovcov. Obohatili a prehĺbili celé slovenské študentské hnutie svojím širokým literárnym rozhľadom, ako aj výchovou širokých ľudových vrstiev,“ uviedol v príhovore Šimko.

Bohuslav Nosák-Nezabudov sa narodil v roku 1818 v Tisovci (okres Rimavská Sobota). Študoval v Levoči a na evanjelickom lýceu v Bratislave. Bol redaktorom Slovenských národných novín, písal básne, prózu, literárne kritiky a venoval sa tiež prekladateľskej činnosti.

Daniel Gabriel Lichard sa narodil v roku 1812 v Slovenskej Ľupči (okres Banská Bystrica). Študoval na gymnáziu v Rimavskej Sobote, neskôr na lýceu v Kežmarku a v Bratislave. Bol prvým slovenským profesionálnym novinárom a napísal niekoľko tisíc článkov. Pôsobil však tiež ako profesor na lýceu, venoval sa písaniu básní a prózy, je autorom učebnice taliančiny. Vydával aj brožúry pre domácich hospodárov, roľníkov a remeselníkov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM