Ľubomíra Karmanová Správy

Prvomájové oslavy v období socíku: Pozrite si aj doteraz nepublikované zábery z Lučenca

Pripomienkou svätého Jozefa, patróna robotníkov je 1. máj - sviatok práce. Prvomájové momenty zapĺňali v ére Československa aj lučenecké ulice. Ako to vyzeralo konkrétne za čias komunistického režimu, si môžete pozrieť na unikátnych fotografiách.

Ilustračný obrázok k článku Prvomájové oslavy v období socíku: Pozrite si aj doteraz nepublikované zábery z Lučenca
Zdroj: Dnes24.sk

Prvý máj bol za štátny sviatok vyhlásený po vzniku Československej republiku od roku 1919. Ako sviatok práce sa tento deň oslavuje v mnohých krajinách Európy. U nás preň bývali príznační pionieri s červenými šatkami, mávanie vlajkami a hlásanie hesiel. Práve tak si mnohí pamätajú prvý májový deň v uliciach československých miest. Výnimkou nebolo ani to naše.

„Prvý máj za socializmu vo mne evokuje preplnené spoje do mesta, rovnošaty, nekonečné čakanie na námestí počas prejavov, mávatká, balóny, párky, ktoré sa varili na námestí v kotloch, každý ich jedol a chutili výborne a nikdy nepraskli. Potom prvomájový sprievod po hlavnej ulici, popred tribúnu – museli sme skandovať naučené heslá typu: Nech žije mier!“ spomína na tento slávnostný deň pani Renáta.

Aj pani Danica si pamätá prvomájové manifestácie: „Ja si spomínam na prvomájové oslavy ako žiačka strednej školy, keď som v spartakiádnom úbore nacvičovala pochodovanie hlavnou ulicou pred hlavnou tribúnou. Bolo nám úplne jedno či je zima aj keď sme mali dievčatá krátke sukničky. Prvomájové manifestácie boli veľkolepé s veľkými alegorickými vozmi a každý prezentoval výsledky svojej práce,“ hovorí.

„Myslím si že tá atmosféra aká bola na námestí dnes veľmi chýba, pretože sa tu ľudia stretli, komunikovali medzi sebou a naozaj sa zabávali . Tá atmosféra však bola doplnená aj veľmi pekným námestím, kde boli veľké košaté stromy, kde sa dalo ukryť či pred dažďom alebo pred slnkom. Podľa stromov si ľudia dohodovali miesta stretnutia,“ rozpamätala sa pani Danica.

Pán Ivan a pani Jarmila si pamätajú, ako ochotní zamestnanci dostávali za nesenie transparentu odmenu. „Myslím, že to bolo aj 50, alebo 100 korún,“ hovorí pani Jarmila a dodáva: „1. máj som mala rada ako dieťa, kedy sme počas vyučovania nacvičovali skandovanie hesiel a pochod, takže sme sa neučili.“ „Ja som folklorista, páčilo sa mi, že v tom čase bolo veľa folklórnych vystúpení,“ prezradil pán Ivan.

Atmosféru socialistického 1. mája, si mohli návštevníci vychutnať priamo v Lučenci na zaujímavej akcii, pripomenúť si ju však môžete aj prostredníctvom videa, ktoré spracoval Vlastimil Hrdlička. Na záberoch z roku 1975, možno nájdete aj niekoho známeho.

Recesia v Lučenci, z ktorej idú zimomriavky: Do mesta sa vracia koruna, párky s horčicou za 4 Kčs!

Foto, Video: Vlastimil Hrdlička

1. máj 1975
1
Galéria
1. máj za socíku
14
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM