Boris Macko Rôzne

Pod Šomoškou nespia, myslia na turistov. Pri hrade neďaleko Lučenca pribudnú novinky

Mnohí Lučenčania už rozmýšľajú nad jarnými výletmi. Medzi obľúbené miesta patrí hrad Šomoška a okolie, kde už teraz rozmýšľajú nad letnou sezónou.

Ilustračný obrázok k článku Pod Šomoškou nespia, myslia na turistov. Pri hrade neďaleko Lučenca pribudnú novinky
11
Galéria
Foto: Boris Macko / Zdroj: lucenec.dnes24.sk

Hrad Šomoška a jeho okolie patrí medzi výletné miesta, na ktoré smerujú aj kroky Lučenčanov. Oblasť spravuje obec Šiatorská Bukovinka, jej starosta Juraj Badinka vie, že už treba myslieť aj na letnú sezónu. Obec, ktorá má len niečo vyše 300 obyvateľov si síce nemôže robiť veľké plány, no turistov určite potešia aj menšie novinky.

Foto: Boris Macko

Už v minulom roku opravili či vybudovali zábradlia, rovnako aj kamenné schody. A plány na tento rok? „Opravíme drevené mostíky na chodníkoch i hrade. Niektoré majú 7 – 8 rokov a podpísalo sa to na nich. Ak bude treba, niektoré rovno vymeníme. Rovnako aj informačné tabule,“ prezradil časť plánov starosta.

No neostane len pri opravách. Pribudnú aj novinky. „Už vlani sme pri parkovisku osadili stroje na cvičenie pod holým nebom. Teraz chceme namontovať ďalšie. Myslíme aj na deti, pre ktoré by sme radi namontovali nové hojdačky,“ dodal Badinka s tým, že limitujúcim faktorom sú peniaze. Časť prostriedkov vedia dať zo svojho, o časť chcú žiadať prostredníctvom grantov a projektov. „Niekedy sa ľudia zdráhajú zaplatiť 1,50 eura, pritom v cene nie je len parkovné, ale aj vstup na hrad, či do lomu Mačacia. Navyše pri parkovisku sú aj ohniská, kde nachystáme drevo, za ktoré nemusia platiť. Čo je najpodstatnejšie, peniaze z poplatkov idú na opravy a údržbu,“ upresnil starosta.

Málokto vie, že hrad Šomoška nie je v štátnych rukách, ale už patrí obci Šiatorská Bukovinka. Keďže štát nemal na údržbu pamiatky peniaze, obec dostala ponuku, že za 10-tisíc eur môže hrad odkúpiť. Nakoniec ponuku prijala a Šomoška je v jej vlastníctve.

Pozrite si Hrad Šomoška na záberoch v našej fotogalérii!

Šomoška - hrad na hranici
11
Galéria
Foto: Boris Macko
Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM