Ľubomíra Karmanová Kultúra

Novohradské múzeum oslavuje 60 rokov: Vystavia i poklady Novohradu

Pri príležitosti 60. výročia založenia múzea v Lučenci, Novohradské múzeum a galéria pripravila unikátnu výstavu, ktorá návštevníkom predstaví poklady Novohradu.

Ilustračný obrázok k článku Novohradské múzeum oslavuje 60 rokov: Vystavia i poklady Novohradu
Zdroj: TASR

Výstava Poklady Novohradu, ktorú si návštevníci v priestoroch Novohradského múzea a galérie (NMG) môžu pozrieť do 31. januára 2016, predstavuje širokej verejnosti výber z najcennejších zbierok tejto inštitúcie. Ako uviedla riaditeľka NMG Iveta Kaczarová, rozhodli sa ju zorganizovať pri príležitosti 60. výročia založenia múzea.

„Naše múzeum sa špecializuje na budovanie fondu, ktorého významnou súčasťou je historické sklo a smalty. V Lučenci v minulosti pôsobili dve smaltovne. Jedna z nich – Sternlichtova bola prvá smaltovňa založená v Uhorsku a obe svoju produkciu exportovali do celého sveta,“ priblížila riaditeľka.

Novohrad sa preslávil aj v oblasti sklárskeho priemyslu. „Pred prvou svetovou vojnou bolo v našom regióne najviac sklární na území Slovenska. Návštevníci sa preto na výstave oboznámia aj s výrobkami z už zaniknutých sklární a smaltovní,“ dodala.

Bohatú tradíciu hrnčiarskeho remesla v Novohrade prezentuje na výstave ľudová hrnčina z Haliče. Vystavené sú aj tradičné kroje z Ábelovej a zo zaniknutých obcí Lešť a Turie Pole. „Výtvarné umenie nášho regiónu predstavujú olejomaľby novohradských umelcov a galerijná zbierka je zastúpená výberom akvarelov z 11. ročníka Trienále akvarelu a súčasnej keramickej tvorby z 27. ročníka Medzinárodného keramického sympózia,“ zakončila Kaczarová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM