Správy

Nové INFO o nákaze neďaleko Lučenca: Koľko ošípaných museli utratiť?

Africký mor ošípaných bol potvrdený v pondelok v jednom komerčnom chove v okrese Lučenec. Čo nasledovalo?

Ilustračný obrázok k článku Nové INFO o nákaze neďaleko Lučenca: Koľko ošípaných museli utratiť?
Zdroj: TASR/AP

Slovenská asociácia chovateľov ošípaných (SACHO) a Zväz chovateľov ošípaných na Slovensku ubezpečuje spotrebiteľov, že všetky ošípané zo slovenských chovov porážané na bitúnkoch v Slovenskej republike sú zdravé a pod pravidelným monitoringom príslušných veterinárnych autorít. Potvrdil to výkonný riaditeľ SACHO Peter Polák v súvislosti s výskytom afrického moru ošípaných v komerčnom chove.

Utratili sto ošípaných

Nákaza bola potvrdená v pondelok (21. 6.) v jednom chove v okrese Lučenec. Celkovo 100 výkrmových ošípaných bolo nakazených a následne utratených.

„Chov bol vyše troch týždňov bez prísunu, ale hlavne odsunu zvierat. V súčasnosti je chov izolovaný a prebieha monitorovanie zvierat,“ skonštatoval Polák. Vykonané opatrenia majú smerovať k zabráneniu šírenia ochorenia v rámci farmy, ale hlavne k rozšíreniu ochorenia na ďalšie farmy v regióne. Všetky opatrenia sú vykonávané na základe rozhodnutí príslušných orgánov Štátnej veterinárnej a potravinovej správy. Zdroj nákazy na konkrétnej farme nie je známy.

Ďalšie aktuálne správy

Bez stopercentnej istoty

Podľa slov Poláka má každý chovateľ vytvorený vlastný súbor opatrení na základe odporúčaní veterinárnych autorít a na základe existujúcich postupov a opatrení minimalizácie šírenia nákazy. „Napriek všetkým opatreniam nikto nemá stopercentnú istotu, že infekcia na farmu neprenikne, pretože denzita diviačej zveri, hlavného prenášača afrického moru ošípaných, každoročne rastie a farmári nemajú žiadnu možnosť ju regulovať,“ skonštatoval Polák.

Africký mor ošípaných nie je choroba prenosná na človeka. Je však vysoko infekčná s vysokou mortalitou nakazených jedincov, preto je schopná spôsobiť enormné ekonomické škody v sektore produkcie bravčového mäsa.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Aktuality z Lučenca

Africký mor ošípaných
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM