Boris Macko Rôzne

Niektorých lučeneckých bezdomovcov nezlomia ani mrazy. Radšej ostávajú na ulici

Aj keď mrazy trochu povolili, zime ešte rozhodne nie je koniec. Pociťujú to aj ľudia bez domova, ktorým už bežné úkryty nestačia.

Ilustračný obrázok k článku Niektorých lučeneckých bezdomovcov nezlomia ani mrazy. Radšej ostávajú na ulici
46
Galéria
Zdroj: TASR

Ťažké časy pre bezdomovcov aj napriek miernemu otepleniu ani zďaleka neskončili. Problémom sú hlavne nočné mrazy. Mesto im vyšlo v ústrety a už niekoľko týždňov sú v nocľahárni predĺžené otváracie hodiny. Navyše pribudli aj nové matrace, či postele a ďalšie príslušenstvo.

Nocľaháreň je až do odvolania naďalej otvorená od 16:00 do 8:00. Kým donedávna bola obsadenosť nocľahárne 95 percent, v týchto dňoch už na základe pokynov vedenia mesta prijímajú v nocľahárni klientov aj nad rámec kapacity, ktorá je 15 lôžok. „Na tento účel sú vyčlenené náhradné lôžka. Prekvapivé je, že i napriek snahe niektorí bezdomovci tieto naše služby odmietajú,“ informovala hovorkyňa mesta Michaela Hrnčiarová.

Navyše kvôli potenciálnemu ohrozeniu života a zdravia prijímajú aj klientov, ktorí nemajú na zaplatenie poplatkov vo výške symbolického jedného eura. Nocľah poskytnú všetkým, ktorí o to požiadajú a nie sú pod vplyvom alkoholu, či iných omamných látok. Pri vyhľadávaní ľudí bez strechy nad hlavou pomáhajú terénni sociálni pracovníci, mestská polícia, cirkvi aj samotní bezdomovci.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery zimného Lučenca!

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Vytrvalé sneženie v uliciach Lučenca komplikuje dopravu
46
Galéria
Foto: Boris Macko / Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM