Správy

Najväčším problémom farmárov na juhu stredného Slovenska je zver

Ničenie úrody divou zverou a slabá podpora mladých farmárov patria medzi hlavné problémy, ktoré trápia poľnohospodárov na juhu stredného Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku Najväčším problémom farmárov na juhu stredného Slovenska je zver
Zdroj: TASR

Po piatkovom stretnutí s občanmi Fiľakova v okrese Lučenec to uviedol štátny tajomník Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriel Csicsai (Most-Híd), podľa ktorého mu tieto problémy tlmočili poľnohospodári aj na nedávnom stretnutí v Chanave v Rimavskosobotskom okrese.

Škodná zver

„Škody spôsobené zverou sú veľmi vysoké, niekedy 30 až 50-percentné. Súčasná legislatíva ich navyše neumožňuje efektívne vymáhať, pretože sú tam rôzne legislatívne problémy,“ uviedol Csicsai a doplnil, že by boli radi, keby sa príslušný zákon zmenil.

„V súčasnosti je v pracovnom štádiu. O chvíľu pôjde do vedenia a potom do medzirezortného pripomienkovania. Koaličným partnerom sme avizovali, že základným predpokladom našej podpory bude, keď tieto škody spôsobené zverou bude môcť efektívne riešiť,“ dodal.

Bezmocní poľnohospodári

Úrodu podľa štátneho tajomníka poškodzuje predovšetkým vysoká zver, pred ktorou sa na mnohých miestach nedá ustrážiť.

„Početné stavy vysokej zveri sa nachádzajú práve v týchto regiónoch a zároveň je tu intenzívna poľnohospodárska činnosť. Voči týmto škodách navyše poisťovne nechcú poisťovať, takže poľnohospodári sú v tomto bezmocní,“ konštatoval Csicsai.

Ako pokračoval, problémom je i slabšia podpora mladých farmárov. „Súčasná legislatíva a programy sú nepostačujúce na to, aby mohli prebrať žezlo a vznikla tak nová vrstva mladých malých farmárov. Bude tam ešte čo robiť ďalšie roky, aby sme dokázali vidiek efektívne udržať a vrátili naň život ich podporou,“ zakončil.

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM