Kultúra

Na Novohradskom folklórnom festivale sa predstavia i hostia zo Srbska a Írska

Počas Novohradského folklórneho festivalu vystúpi 20 domácich súborov. Okrem súborov zo Slovenska sa predstavia i hostia zo Srbska, Maďarska a Írska.

Ilustračný obrázok k článku Na Novohradskom folklórnom festivale sa predstavia i hostia zo Srbska a Írska
Zdroj: TASR

Zhruba 20 folklórnych súborov z Novohradu a hostia z ďalších regiónov Slovenska vystúpia počas aktuálneho 23. ročníka Novohradského folklórneho festivalu, ktorý od štvrtka do soboty 28. júla prebieha v Mestskom parku v Lučenci. Okrem súborov zo Slovenska sa predstavia i hostia zo Srbska, Maďarska a Írska.

Novinkou, ktorá sa na festivale objavila vlani, je program Čriepky Novohradu. „Vystúpia počas neho novohradské deti, ktoré boli úspešné v rôznych krajských a celoštátnych speváckych či tanečných súťažiach. Zároveň sa predstavia aj všetky naše domáce novohradské folklórne súbory,“ uviedla Mária Ambrušová, riaditeľka Novohradského osvetového strediska (NOS), ktoré je jedným z organizátorov.

V minulosti NOS podľa jej slov organizovalo toto podujatie spolu s partnermi z Maďarska, ktorí ich oslovili s ponukou na spoluprácu na cezhraničnom festivale.

„Otvárali sme ho na hrade Šomoška, ktorý leží priamo na hranici. Odtiaľ sa časť účinkujúcich presunula do maďarského Šalgotarjánu, druhá k nám do Lučenca, a neskôr sa vymenili,“ priblížila Ambrušová, podľa ktorej mal festival v Lučenci počas celej svojej histórie veľký úspech. „Aj keď vždy na ňom neboli zahraničné súbory, ľudí zaujímal,“ dodala.

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM