Kultúra

Na juhu Slovenska ožije STREDOVEK: Lákadlami sú dobové SÚBOJE aj GASTRONÓMIA

Súčasťou programu Fiľakovských hradných dní budú aj divadelné predstavenia či workshopy zamerané na tradičné remeslá.

Ilustračný obrázok k článku Na juhu Slovenska ožije STREDOVEK: Lákadlami sú dobové SÚBOJE aj GASTRONÓMIA
Zdroj: TASR/Miro Košírer

Vo Fiľakove v okrese Lučenec sa budú v sobotu (14. 9.) konať tradičné Fiľakovské hradné hry. Podujatie návštevníkom predstaví život vojenskej posádky i bežného ľudu v období stredoveku, súčasťou podujatia budú aj viaceré sprievodné aktivity či dobová gastronómia. TASR o tom informovalo Hradné múzeum vo Fiľakove.

Program Fiľakovských hradných dní odštartuje v hradnom areáli o 14.00 hod., historické skupiny návštevníkom formou vystúpení priblížia obdobie medzi 13. a 17. storočím. Súčasťou programu budú aj divadelné predstavenia či workshopy zamerané na tradičné remeslá. „Okrem toho bude podujatie tento rok zamerané aj na dobovú gastronómiu, v rámci ktorej budú môcť záujemcovia ochutnať pripravované jedlá. Prezentované budú aj jednotlivé prísady a spôsob ich prípravy,“ priblížili organizátori.

V rámci kultúrneho programu sa môžu návštevníci tešiť na rozprávkovo-šermiarske predstavenie s názvom Tri prúty kráľa Svätopluka, chodúľové divadelné predstavenie či vystúpenie sokoliarov. Predstavený bude aj život janičiarov, pešiakov Osmanskej ríše, konať sa budú aj bojové ukážky z obdobia osmansko-habsburských vojen.

„Na záujemcov čakajú aj tvorivé dielne, ako napríklad výroba keramiky, marcipánu podľa dávnych receptov, kartónových štítov s historickými motívmi a erbmi, skúšanie brnení a zbraní, vypaľovanie keramiky v pravekej peci či hudobný workshop pre deti,“ priblížilo múzeum s tým, že počas celého dňa budú pre verejnosť prístupné aj výstavy a expozície Fiľakovského hradu.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM