Jakub Forgács Kultúra

Minijarmok, regionálne jedlá a hlavne veľa hudby. Fiľakovo bude hostiť jedinečný festival

Milovníci hudby si vo Fiľakove prídu na svoje! Na tradičnom podujatí sa dočkajú koncertov vážnej aj ľudovej muziky. A to zďaleka nie je všetko!

Ilustračný obrázok k článku Minijarmok, regionálne jedlá a hlavne veľa hudby. Fiľakovo bude hostiť jedinečný festival
Zdroj: TASR

Bohatý program, pozostávajúci predovšetkým z koncertov vážnej a ľudovej hudby, čaká na návštevníkov cezhraničného umeleckého festivalu Lesná hudba, ktorý sa koná v sobotu 2. júla vo Fiľakove. O podujatí informovala riaditeľka Mestského kultúrneho strediska vo Fiľakove Andrea Illés Kósik.

„Pod korunami stromov mestského parku zaznejú ľudové melódie v podaní ľudovej hudby Dűvő zo Šalgótarjánu, folklórnej skupiny Heľpan z Horehronia a zaspieva ženský spevácky súbor Melódia. Vystúpi tiež symfonický orchester Hudobnej akadémie Ferenca Liszta z Budapešti a virtuózi známej maďarskej talentovej súťaže vo vážnej hudbe,“ priblížila hlavných interpretov festivalu Illés Kósik.

Počas podujatia budú podľa jej slov záujemcom k dispozícii tiež remeselnícke dielne, minijarmok s miestnymi produktmi či ochutnávka regionálnych jedál ako haruľa a strapkáč. „Môžu si tiež vypočuť prednášku o histórii 770-ročného Fiľakova v podaní primátora mesta Attilu Agócsa, zúčastniť sa pešej túry, spojenej s odborným výkladom ekológa Csabu Balázsa, ako aj predstavenia bábkového divadla pre najmenších,“ dodala riaditeľka.

Podujatie Lesná hudba každoročne od roku 2005 pripravuje rovnomenná nadácia a koná sa počas niekoľkých dní na viacerých miestach. Multikultúrne série programov zahŕňajú rôzne formy umenia, ktoré poukazujú na význam prírody, ochranu životného prostredia a dôležitosť udržiavania kvality života. Ich súčasťou sú koncerty vážnej a ľudovej hudby, prednášky, prechádzky lesom a prírodou s odborným sprievodcom, ale tiež programy a hry pre deti či ukážky a ochutnávky miestnych gastronomických špecialít.

Čítajte tiež:

Čakajú vás vybavovačky na úrade? Radní v Lučenci menia úradné hodiny

Lučenčania sa dočkali novinky. Koľko budú stáť sobášne obrady v synagóge?

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM