Lučeneckí rybári ako najväčšie prekvapenie: Uvarili takú rybaciu polievku, že jej úspech šokoval aj ich!
Jednotkou v príprave pravej rybacej polievky sú Maďari, no lučeneckí rybári potvrdili, že v tvrdej konkurencii patria medzi top kuchárov. Spracovať vlastnoručne nachytané ryby a ešte svojim výtvorom ohúriť porotu sa im podarilo na súťaži vo varení halászlé.
Možnosť ochutnať pravé Halászlé sa nenaskytne len tak hocikedy. O to zaujímavejšie je, keď môžete ochutnávať z kotlíkov rôznych kuchárov. Túto ojedinelú možnosť mali účastníci Poipeľského umeleckého festivalu vo Veľkej nad Ipľom, ktorého súčasťou je už 9 rokov aj súťaž vo varení halászlé. „Tento rok sa nám prihlásilo rekordných 17 kolektívov, z toho 4 maďarské,“ povedal organizátor súťaže Karol Galcsík.
Prekvapením boli Lučenčania
Favoritmi súťaže boli samozrejme maďarskí kuchári. „Maďari robia pikantnejšie halászlé a mne chutí práve také,“ prezradila členka poroty Mária Sárová, ktorá spolu s ďalšími dvomi členmi poroty v anonymnej degustácii hodnotila výsledky niekoľkohodinového snaženia kuchárov. „Viac mi chutili pikantnejšie, niektoré boli aj s cestovinou, čo pre nás bolo také netradičné. Ale všetky boli výborné,“ ocenila súťažiacich kuchárov porotkyňa.
Na prvých dvoch miestach podľa očakávaní skončili maďarskí kuchári, avšak najväčším prekvapením boli nováčikovia v súťaži, rybári z Lučenca, ktorí v ťažkej konkurencii uvarili tretiu najlepšiu rybaciu špecialitu. „Boli sme tu prvýkrát, som prekvapený, ako sme dopadli,“ povedal člen lučeneckého tímu Ondrej Vilhan. „Obávali sme sa Maďarov, nepočítal som s tým, že by sme im mohli konkurovať,“ vyjadril sa Pavol Sládkovič, šéfkuchár družstva, ktoré postavil Slovenský rybársky zväz Lučenec.
Tajné zbrane
Ich tajnou zbraňou proti súperom bol špeciálny recept aj ingrediencie. „Kapor, šťuka, zubáč, amur, tolstolobik, ikry a mlieč, recept je potom jednoduchý. Musíte to robiť s láskou, mať dobrý jazýček a cit. Najväčší kumšt je kvalitný základ. Veľmi záleží aj na paprike a žiadna maďarská, použili sme našu slovenskú,“ hrdí sa kuchár Paľko.
Tento výsledok je dôkazom toho, že maďarská rybacia špecialita sa už udomácnila aj v našom regióne. „Je tu množstvo rybárov a aj keď halászlé je špecialita skôr maďarského regiónu, Lučenčania dokázali, že aj oni sa vyznajú a vedia ryby nielen nachytať, ale ich aj vynikajúco pripraviť,“ povedal organizátor súťaže.
Na ďalší ročník sa už tešia aj lučeneckí rybári, ktorí sa budúci rok chystajú maďarskú konkurenciu poraziť. „Verím, že budúci rok nás sem príde viac z nášho zväzu a našich súperov spoločne zdoláme,“ teší sa hlavný hospodár zväzu Ondrej Vilhan.