Liečivé, voňavé a chutné: Originálne lučenecké recepty z bazy, poznáte lepšie?
Baza čierna je univerzálny zázrak z prírody, ktorý je obľúbený pre svoju liečivú silu i využitie v kuchyni. Jej kvality dobre poznajú aj Lučenčania. My sme zisťovali, ako ju najradšej pripravujú. Niektoré recepty by vám asi ani nenapadli :)

Sirup z bazových kvetov je asi najčastešie využitie tohto liečivého zázraku z prírody. Pátrali sme, však, aj po ďalších nápadoch a receptoch, na čo ešte môžeme bazu využiť. Marta využíva z bazy aj bobule. Pripravuje z nich lekvár. „Bobule v hrnci pomágam, pridám cukor, povarím a vrelý nalejem do horúcich fliaš. Potom zabalím do suchého dunstu,“ prezradila.
„U nás je obľúbený aj bazový koláč,“ povedala pani Viera. Recept má od svojej mamy a tá od jej mamy. Túto lahôdku si pripravíte veľmi jednoducho. Aspoň to tvrdí Viera. Napriek tomu, že ide o rodinný recept, s radosťou nám ho prezradila.
„Na jeho prípravu je treba 3 hrnčeky polohrubej múky, hrnček cukru, hrnček mlieka, prášok do pečiva, vanilkový cukor, 2 vajcia, 200 g rozpusteného tuku a plody bazy. Posýpku vyrobíme zo 100 g polohrubej múky, 100 g cukru a 50 g masla alebo rastlinného tuku. Všetky suroviny v mise dobre rozmiešame, cesto dáme na vymastený plech, položíme na ne bobuľky bazy, posypeme posýpkou a upečieme. Miesto plodov bazy možno na jeseň použiť aj čiernu jarabinu.“ povedala Viera.
Baza má naozaj všestranné využitie. O jej účinkoch sa viac dočítate TU. Ak ste dostali chuť niektorý recept vyskúšať, no baza nerastie priamo pod vašimi oknami, nájdete ju v Opatovej, na Rúbanisku, ale aj v iných častiach nášho mesta.
Máte aj vy nejaký chutný a zdravý recept z bazy? Dajte nám vedieť na našom facebooku, alebo píšte na pavlovicova@global24.sk
Prečítajte si aj:
Sezóna bazy je už tu: Kde v okolí Lučenca si ju z prírody môžete nazbierať?
Ako najlepšie vyrobiť domáci sirup z bazy
Baza čierna je veľmi výživná, nekonzumujte ju však surovú!