Tlačové správy

Gotické fresky v Starej Haliči majú šancu na obnovu – verejnosť môže ešte dnes hlasovať za zisk grantu

Aj tento rok sa môže každý zapojiť do verejného hlasovania Nadácie VÚB za záchranu jednej z deviatich pamiatok kultúrneho dedičstva, na ktorých sa podpísal ničivý zub času, prírodný živel či dlhoročný nezáujem.

Ilustračný obrázok k článku Gotické fresky v Starej Haliči majú šancu na obnovu – verejnosť môže ešte dnes hlasovať za zisk grantu
Zdroj: Nadacia VUB

Medzi pamiatky, uchádzajúce sa o hlasy svojich priaznivcov, patria aj gotické fresky v rímskokatolíckom kostole sv. Juraja v obci Stará Halič pri Lučenci.

Deje sa tak vďaka súťaži Poklady Slovenska, ktorá sa už 14 rokov stará o osvetu a obnovu schátraných historických objektov a umeleckých diel na Slovensku. Zostavu tohtoročných deviatich finalistov vybrala odborná komisia z viac ako 400 nominácií verejnosti doručených naprieč celým Slovenskom. Víťaznú pamiatku, o ktorej rozhodne verejnosť v hlasovaní, pomôže zrekonštruovať Nadácia VÚB grantom vo výške 30-tisíc eur. Bezplatné hlasovanie prebieha do polnoci 15. júna 2023 cez webovú stránku súťaže.

Pamiatka v Starej Haliči môže získať financie na obnovu

K charakteristickým stavbám obce Stará Halič patrí opevnený areál stredovekého kostola s mladšou drevenou renesančnou zvonicou. Kostol sv. Juraja pochádza z obdobia okolo roku 1270. Má freskovú výzdobu, pričom jej najstaršie vrstvy tvorí pozoruhodný pás nástenných malieb začínajúci sv. Tomášom a pokračujúci zázrakmi sv. Mikuláša. Tváre postáv a kompozície malieb sú takmer zhodné s nástennými maľbami v kaplnke sv. Mikuláša v dóme v talianskom Udine.

Predpokladá sa, že autorom slovenských fresiek bol niektorý z pomocníkov Vitale da Bologna, tvorcu svetoznámych Udinských fresiek. Z prelomu 14.-15. storočia pochádza veľký obraz zápasu sv. Juraja, zobrazeného ako rytiera na koni, ktorý bojuje s drakom. Nachádza sa v strednom klenbovom poli a svojím okrajom prekrýva časť alegorického zobrazenia nerestí, miestami deštruovaných pri budovaní klenby. Fresky v Starej Haliči čakajú celé desaťročia na odborné zreštaurovanie, preto boli vybrané odbornou komisiou do hlasovacej súťaže Poklady Slovenska.

Fresky v Starej Haliči čakajú celé desaťročia na odborné zreštaurovanie, preto boli vybrané odbornou komisiou do hlasovacej súťaže Poklady Slovenska. / Zdroj: Nadacia VUB

Prehľad ďalších pamiatok v hlasovaní

O grant od Nadácie VÚB na obnovu či reštaurovanie aktuálne súťaží aj ďalších osem pamiatok:

  • knižnica komu­nitného centra Eleuzína, ktorá sa nachádza v požiarom zničenom renesančnom dome v Banskej Štiavnici
  • dokončenie rekonštrukcie koncertnej siene v historickom Dome Albrechtovcov na bratislavskej Kapitulskej ulici
  • neskorobarokový a rokokový ikonostas z gréckokatolíckeho chrámu sv. Paraskievy vo Svidníku
  • mauzóleum továrnika Jozefa Schreibera zo začiatku 19. storočia v historickom parku v Lednických Rovniach
  • kaplnka Piety na kalvárii z roku 1867, ktorá sa nachádza v areáli františkánskeho kláštora v obci Báč na Žitnom ostrove
  • okenné vitráže v štýle Art Deco, ktoré sú súčasťou kupoly neologickej synagógy zo začiatku 20. storočia v Trenčíne
  • barokové nástenné maľby v štukových rámoch v Kostole Narodenia Panny Márie v Novom Meste nad Váhom
  • novogotická kaplnka rodiny Medňanských v Bohuniciach pri Ilave z roku 1866

Za pamiatku, ktorá si podľa vás najviac zaslúži financie na obnovu, môžete zahlasovať do 15. júna 2023 cez stránku www.nadaciavub.sk.

O grant od Nadácie VÚB na obnovu či reštaurovanie súťaží aj ďalších osem pamiatok. / Zdroj: Nadacia VUB

Obnovili v minulosti

Nadácia VÚB pomohla počas minulých ročníkov cez hlasovaciu súťaž Poklady Slovenska obnoviť napríklad vitráže v Spišskej Kapitule, renesančnú zvo­nicu v podtatran­skej obci Vrbov, dielo Majstra Pavla z Levoče, Leopoldovu bránu v Komárne, barokový organ v Španej Doline, vzácne stredoveké fresky na hrade Uhrovec či unikátnu technickú pamiatku v Kolárove – jediný plávajúci vodný mlyn svojho druhu na Slovensku.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: VÚB
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM