Boris Macko Rôzne

FOTO: Vtáčia chrípka útočí aj v Lučenci! Doplatili na ňu labute v mestskom parku

Zákerný vírus neušetril ani labute v našom meste. Elegantné vtáky si obyvatelia mesta obľúbili, už nikdy nebudú v plnom počte. Tri z nich chrípka zabila.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Vtáčia chrípka útočí aj v Lučenci! Doplatili na ňu labute v mestskom parku
8
Galéria
Foto: Boris Macko / Zdroj: lucenec.dnes24.sk

Vírus vtáčej chrípky už vyčíňa aj v Mestskom parku. Bohužiaľ si už vybral svoju daň. „Dňa 29. 1. 2017 bol správcom Mestského parku nahlásený úhyn dvoch kusov mladých labutí v jazierku Mestského parku. RVPS Lučenec dňa 30.01.2017 vykonala obhliadku miesta nálezu uhynutých labutí,“ informovala Elena Kováčiková, riaditeľka Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy (RVPS) v Lučenci. Mŕtve telá poslali na expertízu do Národného referenčného laboratória pre aviárnu influenzu – Veterinárneho ústavu Zvolen, kde potvrdili, že ide o vírus vtáčej chrípky.

Bohužiaľ, vírus si vyžiadal aj tretiu obeť. 1. februára našli v parku mŕtvu aj jednu dospelú labuť. Podobne ako v predchádzajúcich prípadoch, aj teraz bolo telo poslané na analýzu do špecializovaného laboratória vo Zvolene. „Predpokladá sa, že zdrojom nakazenia labutí v Mestskom parku sú iné voľne žijúce vtáky, ktoré od jazierka prichádzajú počas dňa,“ vysvetlila Kováčiková.

Z pôvodne šiestich labutí tak v Mestskom parku prežili len tri. Jedna dospelá a dve mladé. Upokojujúcou správou pre Lučenčanov je, že subtyp vírusu subtyp H5N8, ktorý zistili u labutí nie je prenosný na človeka. Na pozore by sa však mali mať chovatelia hydiny, či exotického vtáctva.

V súvislosti s výskytom vtáčej chrípky bola vyhlásená monitorovacia zóna v okruhu tri kilometre od jazierka v Mestskom parku. Majitelia hydiny a iných vtákov chovaných v zajatí musia zabrániť ich kontaktu s voľne žijúcim vtáctvom. Platí aj zákaz premiestňovania hydiny a vtáctva chovaného v zajatí, ako aj och zhromažďovanie na výstavách a veľtrhoch. „Akékoľvek klinické príznaky vtáčej chrípky u hydiny či zákaz chovu hydiny u zamestnancov registrovaných fariem v domových hospodárstvach bezodkladne oznamovať príslušnému orgánu veterinárnej správy,“ dodala riaditeľka s tým, že sa netreba dotýkať mŕtvych tiel uhynutých vtákov.

Pozrite si v našej fotogalérii jazero aj vodné vtáctvo a zamrznuté jazero v Mestskom parku!

V OBRAZOCH: Mesto pomáha labutiam a kačkám prežiť tuhú zimu
8
Galéria
Foto: Boris Macko / Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM