Boris Macko Rôzne Správy

FOTO: Veľké Dravce majú čo ponúknuť. Lákadlami vodná nádrž aj náučný chodník

Hoci má iba pár stoviek obyvateľov, návštevníkov dokáže zaujať. Čo ponúka obec Veľké Dravce v lučeneckom okrese?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Veľké Dravce majú čo ponúknuť. Lákadlami vodná nádrž aj náučný chodník
12
Galéria
Zdroj: TASR

Vodná nádrž a náučný chodník na vrch Veľký Bučeň patria medzi hlavné zaujímavosti, ktoré turistom ponúka obec Veľké Dravce v okrese Lučenec. Podľa starostky Viery Rubintovej, sa obidve atrakcie dajú absolvovať naraz, keďže chodník vedie priamo popri nádrži. „Na jeho trase je nainštalovaných päť informačných tabúľ. Týkajú sa napríklad histórie obce či rastlín a živočíchoch v okolí. Nie je to príliš náročná trasa, dá sa zvládnuť približne za dve a pol hodiny,“ priblížila starostka.

Vodná nádrž, ktorá sa nazýva takisto Veľké Dravce, v súčasnosti slúži predovšetkým ako rybársky revír. „Je to úžasné miesto na oddych, ktoré je nádherné hlavne večer, pri zapadajúcom slnku. Kedysi sa tam ľudia chodievali i kúpať, napríklad môj syn sa tam naučil plávať. Dnes už chodia menej a nádrž tak využívajú hlavne rybári,“ načrtla Rubintová, podľa ktorej vodná plocha patrí do katastra susedných Nových Honov, hoci je priamo pri Veľkých Dravciach.

„Kataster je v tomto smere trochu nešťastne vytýčený. Zisťovali sme, či by sa s tým nedalo niečo urobiť, ale bohužiaľ, nedá sa to zmeniť,“ doplnila starostka. Samospráva sa podľa nej snaží propagovať Veľké Dravce i spoluprácou s ďalšími obcami, ktoré majú v názve slovo Daróc, keďže názov dediny je v maďarčine Nagydaróc. „Sme v skupine 13 obcí zo Slovenska, Maďarska, Chorvátska a Rumunska. Doteraz sme zorganizovali sedem stretnutí a pomaly by už bol rad aj na nás, aby sa jedno z ďalších stretnutí realizovalo v našej obci. Snažíme sa preto získať na tento účel financie,“ uzavrela Rubintová.

Pozrite si v našej fotogalérii obec Veľké Dravce!

V OBRAZCOCH: Obec Veľké Dravce má bohatú históriu
12
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM