Boris Macko Rôzne

FOTO: V lučeneckom múzeu narazíme na záhadný predmet. Uhádnete, na čo slúžil?

Každé múzeum má svoje poklady a nemusia vždy byť zo zlata či diamantov. Patria medzi ne aj rôzne kuriozity. Jednu takú sme našli aj v Lučenci.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: V lučeneckom múzeu narazíme na záhadný predmet. Uhádnete, na čo slúžil?
Foto: Boris Macko

Novohradské múzeum a galéria v Lučenci má v stálej expozícii aj hranatý, zeleno smaltovaný predmet v tvare kvádra. Na čo slúžil?

„Ide o formu na odlievanie sviečok z obce Uhorské. Patrí medzi Haličskú hrnčinu. Sviečky boli kedysi veľmi drahé a chudobní ľudia si ich nemohli dovoliť,“ vysvetlila Emília Mázorová etnografka Novohradského múzea a galérie v Lučenci. Obyčajní ľudia si preto pomáhali ako mohli. Možno aj to bolo jednou z príčin, prečo forma v roku 1789 vznikla.

Sviečkárstvo bolo remeslo úzko prepojené s mydliarstvom. Obe bolo možné pred desaťročiami nájsť aj v Lučenci. „Muži chodili zbierať vosk hlavne od divých včiel. Ten potom naliali do formy a aby bol teplý, dali ho na pec. Na vrch formy potom položili paličku, na ktorúpovešali knôty. Keď sa vosk roztopil, knôty postupne dvíhali a spúšťali, aby sa ne dostalo čo najviac vosku,“ priblížila Mázorová starodávny spôsob výroby sviečok.

Keď sviečkári usúdili, že je vosku dosť, knôt vybrali na papier a šúľali do tvaru valca. Potom stačilo odstrihnúť prečnievajúci knôt a sviečka bola hotová.

Pozrite si unikátnu formu na výrobu sviečok v našej fotogalérii!

Čítajte tiež:

Lučenecký park má pod palcom už 14 rokov. Ktoré miesto si obľúbil správca Gorelík?

Rekonštrukcia úradu vo Fiľakove pokračuje. Do mestskej kasy sa vrátili tisícky eur

Záhadný predmet v múzeu je forma na výrobu sviečok
4
Galéria
Foto: Boris Macko
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM