Boris Macko Rôzne Správy

FOTO: Unikátne dobové zábery Lučenca. Mesto zachytené v prúde času

Lučenec už pred desaťročiami ukrýval romantické zákutia, ktoré z neho robili miesto príťažlivé aj pre návštevníkov z Budapešti. Spoznáte ich ešte podľa dobových fotiek?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Unikátne dobové zábery Lučenca. Mesto zachytené v prúde času
Zdroj: Mesto Lučenec

Lučenec mal kedysi pre svoju noblesu a eleganciu rôzne prívlastky a názvy. A to aj napriek tomu, že ho zasiahli vojny, požiare, či iné živelné pohromy. „Lučenec kedysi volali aj Kiss Pest, čiže malá Pešť. Bola to pocta v tom, že ju porovnávali s metropolou vtedajšieho Uhorska. Pravdou je, že mesto za čias monarchie rozkvitalo. Po roku 1918, keď vznikla Československá republika, to už nebolo ono,“ priblížil historik Novohradského múzea a galérie v Lučenci Štefan Chrastina.

Čítajte tiež: FOTO: Do lučeneckého parku zavítala jeseň. Farebná nádhera láka ľudí

Hoci mnoho budov bolo zbúraných, vďaka fotografiám či kresbám si vieme aspoň približne predstaviť, ako mohli vyzerať. Hlavne centrum mesta, kde sa zachovalo viacero historických budov vyzeralo podobne a predsa inak, ako dnes.

Skôr narodení si pripomenú Vajanského ulicu, Kubínyiho námestie, Masarykovu ulicu, či Námestie slobody tak, ako si ho ešte môžu pamätať. Veď niektoré historické domy boli zbúrané v 80. či 90. rokoch minulého storočia. Mladšie ročníky si môžu aspoň predstaviť rôzne zákutia z čias, keď ešte sami neboli na svete.

Prostredníctvom našej fotogalérie si s nami zaspomínajte na niekdajšie časy. Schválne, spoznáte miesta na fotografiách Lučenca?

Čítajte tiež: FOTO: Veľká obnova Haličského zámku. Nádherná premena a desiatky pracovných miest

V OBRAZOCH: Lučenec pred desiatkami rokov
15
Galéria
Zdroj: Mesto Lučenec
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM