Eliška Šándorová Rôzne

FOTO: Podzemné kryty vo Fiľakove sa možno dočkajú aj dokumentárneho filmu. Takto to v nich vyzerá!

Len počas jediného dňa (8. mája) sprístupnili nadšenci z Fiľakova priestory bývalého protileteckého krytu v areáli tamojších priemyselných závodov na Šávoľskej ceste.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Podzemné kryty vo Fiľakove sa možno dočkajú aj dokumentárneho filmu. Takto to v nich vyzerá!
9
Galéria
Zdroj: Marian Mesiarik

Bunker team je neformálna skupina fiľakovských dobrovoľníkov, ktorí chcú podľa vlastných slov vrátiť zašlú slávu protileteckým krytom.

Skupina kryty čistí a dokumentuje, ich ďalšou činnosťou je predstavovanie zaujímavých zabudnutých miest v okolí Fiľakova, ako napríklad banských diel alebo prírodných zaujímavostí. A práve vďaka nim sa pod zem prišlo pozrieť približne 300 zvedavcov. Podujatie sa konalo 8. mája, kedy sa v roku 1945 skončila II. svetová vojna v Európe.

Úkryt pred náletmi

Železobetónový nadzemný kryt postavili v roku 1944 predovšetkým pre úradníkov priemyselných závodov. Nachádza sa v ňom 21 miestností, ktoré v prípade náletu na mesto mohli ukryť až 500 ľudí. Má tri vchody zabezpečené tlakovými a plynotesnými dverami.

Počas vojny išlo o moderný úkryt s toaletami a sprchami, vetracím systémom a ošetrovňou. Momentálne je kryt v súkromnom vlastníctve.

„Pre návštevníkov sme si pripravili aj zaujímavé aktivity ako je tmavá izba kde sa mohli spoliehať len na svoje zmysly, nechýbala ani ability dráha, airsoftová strelnica či úniková izba. Kryt tento rok už pre širokú verejnosť neplánujeme otvoriť,“ priblížil nám Marian Mesiarik z Bunker teamu.

Ako ďalej dodáva, dvere pred verejnosťou nechcú úplne zatvoriť. „V budúcnosti sa zameriame na predstavenie aj ďalších krytov vo Fiľakove formou dokumentárneho filmu,“ prezrádza Mesiarik.

Bývalý protiletecký kryt na Šávoľskej ceste
9
Galéria
Zdroj: Marian Mesiarik
Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM