Boris Macko Rôzne

FOTO: Ostrieľaný šofér z lučeneckého autobusu. V pamäti má veselé i divoké chvíle

Za volantom autobusu možno za desiatky rokov zažiť všeličo. Daniel Sabó patrí medzi tých, ktorí majú odkrútené milióny kilometrov.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Ostrieľaný šofér z lučeneckého autobusu. V pamäti má veselé i divoké chvíle
7
Galéria
Foto: Boris Macko / Zdroj: lucenec.dnes24.sk

Daniel Sabó odpracoval v Slovenskej autobusovej doprave (SAD) Lučenec 34 rokov. Za ten čas má na konte vyše 2,5 milióna kilometrov. Patrí medzi ľudí, pre ktorých je práca poslaním. „Verím tomu, že ako jednáte s ľuďmi, tak potom oni jednajú s vami. Ak som na nich dobrý, tak mi to vrátia v dobrom,“ myslí si Sabó.

„Keď som začínal, starších šoférov sme si vážili. Nedovolili sme si k nim to, čo dnes mladí kolegovia k nám. Niektorí ani nepozdravia,“ povzdychol si vodič – milionár. Tvrdí, že rešpekt voči starším kolegom mal svoje výhody. „Naučili nás veci, ktoré sa nám potom veľmi zišli. Či už vymeniť rýchlo koleso pri defekte, alebo rôzne opravy,“ dodal Sabó.

Čestní hostia na plese

Dlhoročný vodič SAD Lučenec je do svoje práce naozaj „zažratý“. Až natoľko, že niekedy mu robí problém aj v súkromí. „Pri šoférovaní auta sa mi stáva, že si zbytočne nadbehnem pri odbočovaní a až potom si uvedomím, že nie som v autobuse. Stalo sa mi už aj to, že keď sme išli niekam s manželkou, autom som zastavil na zastávke. Až potom mi došlo, že nie som v práci a išiel som ďalej,“ hovorí vodič s úsmevom o peripetiách.

Jeho práca má aj príjemné stránky, o čom sa už presvedčil. Pravidelne zvykne voziť do zahraničia jeden detský súbor. „Chodíme na zájazdy, väčšinou na juh Európy. Za tie roky sme si na seba navzájom zvykli. Na cesty si vždy žiadajú mňa a ešte jedného kolegu. To poteší,“ povedal Sabó. No ešte väčšiu radosť zažil nedávno. „Pozvali nás s kolegom na svoj ples ako čestných hostí. Aj nás predstavili, že sme ich šoféri, ktorí ich vždy bezpečne dovezú. Dojalo nás to,“ spomína na príjemné okamihy dlhoročný šofér.

Pištoľ aj zvláštny cestujúci

Za desaťročia zažil kadečo, aj na linke do Plzne, ktorú teraz jazdí. Neraz išlo o krušné chvíle. „V Plzni sa mi stalo, že sme išli cez mesto a z okna auta, ktoré išlo v ľavom pruhu vedľa nás, sa vynorila ruka s revolverom. Nebolo mi všetko jedno. O to viac, že sme išli normálne a ťažko som ich mohol niečím nazlostiť,“ spomína na zapeklitú situáciu vodič SAD-ky. Zažil dokonca aj napadnutie kolegu v MHD. „Opäť sa to stalo v Plzni. Išli sme za autobusom MHD, ktorý vyšiel zo zastávky. Kvôli nemu sa musel šofér osobného auta trochu pribrzdiť. Rýchlo ho predbehol a na najbližšej zastávke vošiel do autobusu a fyzicky ho napadol. Až keď sa šoféra zastali cestujúci, odišiel,“ krúti hlavou Daniel Sabó.

S niektorými cestujúcimi našťastie zažil aj veselé príhody. „Síce mi nebolo až tak do smiechu, ale teraz mi to už pripadá humorné. Pred pár rokmi s nami na diaľkovej linke stále cestoval jeden študent z Lučenca. Vždy, keď s nami išiel, sa niečo stalo. Raz defekt, inokedy sa pokazil autobus. Tak som mu raz s úsmevom povedal, že nám nosí smolu. Chudák s nami nejaký čas necestoval,“ spomína s úsmevom matador za volantom. „Teraz, keď sa stretneme v meste, vždy sa pozdravíme a podpicheneme. On to našťastie tiež bral športovo,“ zasmial sa na záver dlhoročný šofér.

Pozrite si foto dlhoročného šoféra lučeneckej SAD-ky v priloženej fotogalérii!

V OBRAZOCH: Vodiči zažijú za volantom autobusu naozaj všeličo
7
Galéria
Foto: Boris Macko / Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM