Boris Macko Správy

FOTO: Japonci už klenot regiónu našli. Šomošku objavujú aj Lučenčania

Hoci je pre niekoho kraj pod Cerovou vrchovinou zabudnutý, predsa skrýva niekoľko klenotov. Jedným z nich je aj Hrad Šomoška. Čím je výnimočný?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Japonci už klenot regiónu našli. Šomošku objavujú aj Lučenčania
Foto: Boris Macko

Pochváliť sa môže viacerými zaujímavosťami. Jednou z nich je, že leží prakticky na hranici dvoch štátov. Kým samotný hrad je na našom území, časť hradného kopca už patrí Maďarsku. Šomošku vlastní a spravuje obec Šiatorská Bukovinka. Starosta Juraj Badinka tvrdí, že robia všetko pre to, aby sem chodilo čo najviac turistov. Čísla svedčia o tom, že sa im to zatiaľ darí. Minulý rok tu zaznamenali 25 000 návštev­níkov, čo je viac, ako na neďalekom hrade Fiľakovo.

Japonci aj Kanaďania

„Okrem Slovákov a Maďarov sme tu mali aj návštevníkov z USA, Kanady, či Japonska. Bola tu aj rodina z Nového Zélandu, ktorej sa tu veľmi páčilo. Dokonca až tak, že pri odchode sľúbili, že sem budú chodiť každý rok,“ hovorí s úsmevom starosta.

Turisti, ktorí chcú hrad Šomoška vidieť, sa k nemu dostanú komfortne aj z maďarskej obce Somosko. Z parkoviska za obcou Šiatorská Bukovinka je to trochu ťažšie. No výstup, ktorý peši trvá necelú polhodinu stojí za to. Hustý les ukrýva potok, jazierka, sem-tam prebehne cez chodník jašterica.

Milan Majdák, ktorý je strážcom parkoviska a sprievodcom v jednej osobe tvrdí, že niektorí turisti hundrú ak majú za parkovanie zaplatiť 1,50 eura. No v cene je nielen vstup na hrad, ale aj zážitky a možnosti trávenia voľného času. Parkovať tu môžu nielen osobné autá, ale aj autobusy, čo je dôležité hlavne pre školské výlety. „Pre deti je tu ihrisko, ďalej prístrešok so štyrmi ohniskami, dá sa tu opekať, ľudia si sem bežne chodia variť guláš. Dokonca si tu jeden pán z rodinou prišiel urobiť oslavy. Z auta vybral tortu a ostatné si upiekli a uvarili,“ podelil sa Majdák so zážitkami.

Obora s divou zverou

Kto si chce opekať a zaplatí parkovné, má k dispozícii aj drevo a u Milana Majdáka si môže požičať aj ražne a sekerku. Zhruba 30 metrov od parkoviska, už na maďarskom území, je obora, v ktorej okrem sŕn pobehujú aj diviaky, či daniele. „Maďari pri vstupe na svojej strane vyberajú vstupné. Tu sa ľudia k obore dostanú chodníčkom z parkoviska a pokiaľ sú ticho a majú trpezlivosť, zveri sa určite dočkajú,“ hovorí Majdák.

Zároveň upozorňuje na to, že okolo parkoviska je územie s piatym stupňom ochrany. To znamená, že počas výstupu turista nesmie zísť z chodníka, psy sem môžu len na vôdzke, nesmú sa tu trhať kvety ani zbierať huby. Zakázaný je aj vstup na bicykli.

Čítajte tiež:

Do Lučenca mieria najvyšší slovenskí predstavitelia. Zažijeme výjazdové rokovanie vlády

Šomoška - hrad na hranici
11
Galéria
Foto: Boris Macko
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM