Eliška Šándorová Správy

Fiľakovské podhradie sa vďaka vysokej dotácii zmení na nepoznanie

Dolný hrad a podhradie Fiľakovského hradu v meste Fiľakovo čaká rozsiahla rekonštrukcia. Umožní ju dotácia vo výške takmer 928-tisíc eur.

Ilustračný obrázok k článku Fiľakovské podhradie sa vďaka vysokej dotácii zmení na nepoznanie
9
Galéria
Zdroj: TASR

Prostredníctvom cezhraničného projektu INTERREG_VA, ktorého vedúcim partnerom je samospráva Fiľakova, dostane mesto jednu z najväčších dotácií za posledné roky.

Partnermi projektu s názvom „Prezentácia kultúrneho dedičstva historického Novohradu presahujúceho hranice a dobu" sú okrem Fiľakova obec Šiatorská Bukovinka, maďarskí partneri mesto Bátonyterenye a riaditeľstvo Národného parku Bükk. Všetci partneri spolu získajú viac ako 2,1 milióna eur.

Komfort pre turistov

„Rekonštrukciou prejdú tri prístupové cesty pod hradom, vybuduje sa parkovisko pre turistické autobusy i osobné autá. Pri parkovisku vzniknú nové verejné toalety, upraví sa terén a vysadí sa zeleň i trávnik. V projekte sa ráta tiež s vybudovaním infobodu v dnes už nevyužívanej bašte, kde bude strážca parkoviska a jeden informačný terminál,“ informovala o obnove podhradia hovorkyňa Fiľakova Klaudia Kovácsová.

Zmeny podľa jej slov čakajú aj samotný hrad, v ktorom vznikne nová umelecká vstupná brána a zastreší sa delová bašta pod Bebekovou vežou.

„Vznikne tam priestor, kde si budú môcť návštevníci vyplniť čakanie na prehliadku, napríklad pútavou prezentáciou hradov historického Novohradu. Rekonštruovaný bude aj takzvaný vínny dom, v ktorom sa vytvorí prezentačný priestor pre remeslá,“ dodala Kovácsová.

FOTO: Hrad Fiľakovo bol v minulosti sídlom tureckého "okresu"
9
Galéria
Foto: Boris Macko

Nový archeopark

Samospráva má v pláne vybudovať i archeopark s informačnými tabuľami a vymeniť strešnú krytinu na Bebekovej bašte. Predmetom projektu bude podľa hovorkyne i vytvorenie PC aplikácie a mobilnej aplikácie či organizovanie workshopov a konferencií.

V Šiatorskej Bukovinke vďaka dotácii komplexne zrekonštruujú cestu k hradu Šomoška na hranici. Mesto Bátonyterenye zrekonštruuje obslužné budovy kaštieľa Gyurky-Solymosiovcov (dôstojnícke a služobné byty), ktoré využijú na reprezentáciu Palóckej kultúry.

Riaditeľstvo Národného parku Bükk plánuje v areáli hradu Baglyaskő v Salgótarjáne peniaze využiť na archeologické výskumy, ktorých výsledky odprezentuje v archeoparku. Plánuje tiež revitalizáciu areálu, napríklad vybudovaním detského ihriska, verejných toaliet a osadením náučných tabúľ.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM