Správy Samospráva

Fiľakovo plánuje ďalší rozvoj mesta: Vypracovať musí strategické dokumenty

Predošlý program rozvoja mesta, ktorý bol vypracovaný na roky 2015 až 2023, sa samospráve podľa slov primátora podarilo splniť na 97 percent.

Ilustračný obrázok k článku Fiľakovo plánuje ďalší rozvoj mesta: Vypracovať musí strategické dokumenty
Zdroj: Mesto Fiľakovo

Samospráva Fiľakova pripravuje nové strategické dokumenty potrebné na ďalší rozvoj mesta. Pracuje na novom programe hospodárskeho a sociálneho rozvoja mesta a vypracovať dáva aj nový územný plán. Informovala o tom hovorkyňa mesta Klaudia Mikuš Kovácsová.

Na čo slúži?

„Predošlý program rozvoja mesta, ktorý bol vypracovaný na roky 2015 až 2023, sa nám podarilo splniť na 97 percent. V súčasnosti preto musíme zadefinovať, kam sa v strednodobom hľadisku má mesto uberať,“ vysvetlil primátor Fiľakova Attila Agócs. Ako dodal, strategický dokument bude vypracovaný na obdobie rokov 2022 až 2030.

Program rozvoja mesta má podľa samosprávy slúžiť ako podklad na vypracovanie nových projektových zámerov či podávanie žiadostí o dotácie. Samospráva sa v ňom chce zamerať najmä na znižovanie energetickej náročnosti budov v majetku mesta a rozvoj cestnej i športovej infraštruktúry. Na príprave dokumentu bude pracovať 40 až 45 ľudí v piatich skupinách.

„Jednotlivé skupiny budú zamerané na oblasti vzdelávania, kultúry, športu a cestovného ruchu, na sociálnu oblasť, zamestnanosť a zdravotníctvo, strategickú a dopravnú infraštruktúru a životné prostredie, rozvoj modernej samosprávy a bezpečnosti a tiež na podnikanie, digitalizáciu a inovácie,“ priblížila koordinátorka prípravy a stratégie programu Erika Anderková.

Nový územný plán

Samospráva pracuje i na príprave nového územného plánu, ten aktuálne platný bol vypracovaný ešte v roku 1999 a aktualizovaný v rokoch 2006 a 2008. Na spracovanie nového územného plánu chce mesto v budúcom roku využiť dotáciu z Ministerstva dopravy a výstavby SR. Hotový by mal byť v priebehu troch rokov.

„V novom územnom pláne budeme vedieť zohľadniť všetky schválené strategické rozhodnutia z programu rozvoja. Nanovo si zadefinujeme, ktorá časť mesta má na aký účel slúžiť a upraceme chaotické časti,“ dodal primátor.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM