Jakub Forgács Správy Samospráva

Chcete pomôcť Ukrajincom? V Lučenci je viacero ZBIEROK, mesto chystá aj ubytovanie

Aj Mesto Lučenec sa rozhodlo pomôcť Ukrajine. Nielen zbierkami a ubytovaním pre utečencov, ale aj ďalšími aktivitami.

Ilustračný obrázok k článku Chcete pomôcť Ukrajincom? V Lučenci je viacero ZBIEROK, mesto chystá aj ubytovanie
Zdroj: Facebook.com/Košický samosprávny kraj

Za účelom koordinácie činnosti a pomoci Ukrajine a Ukrajincom, ktorí utekajú pred vojnou na územie Slovenskej republiky zvolala primátorka mesta Lučenec Alexandra Pivková ďalšie zasadnutie krízového štábu, ktorého sa zúčastnili zástupcovia Červeného kríža, spoločnosti SPOOL a zamestnanci mesta Lučenec. Pomocnú ruku podáva aj Krasimir Damjanov. Informoval o tom Andrej Barančok, hovorca mesta Lučenec

Prehľad zbierok

Centrum pomoci Domček – Vaša charita môžete sledovať na facebookovej stránke. Záujemcovia môžu prispieť najmä trvanlivými potravinami pre ľudí, ktorí príjmu utečencov, aby ich mohli odľahčiť s touto položkou. Šatstva je na hraniciach dostatok. Najviac potrebné je vybavenie pre deti, hygienické potreby, deky a financie. Vyzbierané veci môžete odniesť do Centra pomoci Domček na Ulici J. A. Komenského 18 v Lučenci v pracovných dňoch od 8.00 do 15.30 hod.

Iniciatíva Kto pomôže Ukrajine? má na stránke ktopomozeukra­jine.sk zverejnený jednoduchý formulár, do ktorého sa každý, kto chce pomôcť, môže zaregistrovať. Platforma zastrešuje rôzne formy pomoci občanom Ukrajiny, ktorí sú nútení opustiť svoj domov kvôli ozbrojenému konfliktu a prichádzajú na Slovensko. V súčasnej etape kladú dôraz na pomoc so zabezpečením ubytovania na Slovensku, psychologickú, sociálnu a finančnú podporu.

Slovenský Červený kríž Lučenec vyhlásil taktiež zbierku a aktuálne zbiera trvanlivé potraviny, deky, spacie vaky, karimatky, uteráky, utierky, hygienické potreby, plienky pre deti, oblečenie detské aj pre dospelých. Do centra na Zvolenskej ceste môžete tieto veci nosiť v pevných krabiciach v pracovné dni v čase od 9.00 do 14.00 hod.. Viac info na telefónnom čísle 0903 558 922.

Mesto Lučenec tiež pokračuje v zbierke materiálnej pomoci (v pracovných dňoch, Mestský úrad, Novohradská 1, Lučenec, prízemie – terénni pracovníci) aj pre ľudí utekajúcich z Ukrajiny. Vyzbierané veci bude kontinuálne posúvať pre humanitárne organizácie a tiež pre samosprávy na východnom Slovensku.

Balíčky môžete nosiť aj do Radnice – Mestského múzea Lučenec alebo do komunitného centra na Námestí republiky (budova okresného úradu).

Ako zabaliť balíček?

Balíčky na Ukrajinu je potrebné rozdeliť do štyroch kategórií podľa toho, komu sú určené. Na škatuli je potrebné tento balíček označiť príslušnou kategóriou a popísať jeho obsah pre rýchlejšie zatriedenie.

  1. Deti do 6 rokov (deka, papučky, hračka, omaľovánka, farbičky, knižka, džúsiky, keksíky, ovocné kašičky, detské mydlo alebo šampón, zubná pasta a kefka, uterák či veselý respirátor)
  2. Deti vo veku od 6 do 10 rokov (deka, papučky, hračka, notes, pero, kniha v ukrajinskom jazyku, džúsiky, keksíky, slané alebo sladké pečivo, čokoláda, detské mydlo alebo šampón, zubná pasta a kefka, uterák či veselý respirátor)
  3. Balíček pre tínedžerov (deka, teplé ponožky, vankúš, zápisník alebo notes, pero, kniha v ukrajinskom jazyku, komix, sladkosti, nápoj, žuvačky, šampón, zubná pasta, uterák, deodorant, tampóny, fľaška s dezinfekciou, respirátor)
  4. Balíček pre ženy a seniorov (deka, ponožky, zápisník alebo notes, pero, kniha v ukrajinskom jazyku, sladkosti, nápoj, žuvačky, ZÁKLADNÉ LIEKY, šampón, zubná pasta, uterák, deodorant, tampóny, fľaška s dezinfekciou, respirátor)

Viac o ďalšej pomoci pre Ukrajincov sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Zábery z hraničných priechodov s Ukrajinou
15
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM