Jakub Forgács Správy

Veľké výpadky elektriny v Banskobystrickom kraji: Bez prúdu je vyše 10-tisíc odberných miest

Výpadky elektriny dosiahli už v priebehu utorka úroveň energetickej kalamity. Kde je aktuálne situácia najhoršia?

Ilustračný obrázok k článku Veľké výpadky elektriny v Banskobystrickom kraji: Bez prúdu je vyše 10-tisíc odberných miest
Zdroj: Stredoslovenská distribučná

V stredu ráno nemalo k dispozícii elektrinu viac ako desaťtisíc domácností. Niektoré poruchy sa energetikom nepodarilo odstrániť od utorka. Cez noc vyradilo počasie z prevádzky ďalších 250 trafostaníc. Informoval o tom špecialista externej komunikácie Stredoslovenskej distribučnej (SSD) Miroslav Gejdoš.

Energetická kalamita

Výpadky elektriny dosiahli už v priebehu utorka úroveň energetickej kalamity.

„Znamená to, že ich na viac ako tri minúty pocítilo cez 30-tisíc odberných miest. V noci na stredu opäť padal hustý a ťažký sneh, ktorý spôsobil v distribúcii elektriny ďalšie problémy. Na území v pôsobnosti SSD je aktuálne bez elektrického prúdu viac ako desaťtisíc odberných miest,“ pokračoval Gejdoš so slovami, že na úrovni vysokého napätia došlo k 17-tim poruchám, čo odstavilo viac ako 300 distribučných trafostaníc.

Kde je najviac výpadkov?

Podobne ako v utorok, najhoršie sú na tom okresy Brezno, Detva, Poltár a Rimavská Sobota.

„K výpadkom však došlo aj v iných častiach Banskobystrického kraja. Na príčine boli opäť najmä stromy a konáre padajúce pod náporom ťažkého snehu, ktoré strhávali vodiče vysokého napätia a poškodzovali stĺpy. Niektoré úseky potrebujú elektrikári v teréne ešte dohľadať a určiť rozsah škôd,“ spomenul s tým, že následne začnú s manipuláciami a opravami, aby obnovili dodávku elektriny čo najskôr pre čo najväčší počet obyvateľov.

„V týchto chvíľach je ešte veľmi náročné odhadnúť, ako dlho budú jednotlivé opravy prebiehať. Údržbárom a elektromontérom v teréne sa pravdepodobne podarí v priebehu dňa znova pripojiť väčšinu odberných miest. Treba však počítať aj s tým, že v odľahlejších oblastiach, kde došlo k vážnym poškodeniam sústavy, sa môžu opravy natiahnuť aj na niekoľko dní. Prioritou SSD je v takýchto prípadoch vyriešiť najprv problémy na úrovni vysokého napätia, pričom prednosť dostávajú vedenia, ktoré zásobujú väčší počet domácností, sociálne zariadenia a podobne,“ dodal Gejdoš. Ako poznamenal, chatové oblasti, lazy a poruchy na nízkom napätí vyrieši hneď, ako jej to priority a situácia dovolia.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM