Jakub Forgács Správy

Nosko po KALAMITE v Bystrici: Počasie poraziť nedokážeme, čo spôsobovalo PROBLÉMY?

Husté sneženie bolo v utorok podľa slov primátora Jána Nosko natoľko intenzívne, že nebolo možné odstrániť sneh z ciest úplne. Pridali sa aj ďalšie okolnosti.

Ilustračný obrázok k článku Nosko po KALAMITE v Bystrici: Počasie poraziť nedokážeme, čo spôsobovalo PROBLÉMY?
12
Galéria

Husté sneženie spojené s ťažkým snehom a popadaným elektrickým vedením spôsobili v utorok v Banskej Bystrici problémy s dopravou najmä v čase, keď sa ľudia presúvali do práce a deti do škôl. Mesto od rána upozorňovalo obyvateľov, že odhŕňanie ciest a chodníkov sa realizuje postupne, žiadalo ich o trpezlivosť.

V teréne bolo všetko

Mechanizmy určené na výkon zimnej údržby i pracovníci zabezpečujúci ručné čistenie a posyp boli v teréne. „Od tretej hodiny ráno sme mali vonku na cestách všetkých 11 vozidiel a v plnom nasadení našich pracovníkov,“ reagoval pre TASR majiteľ firmy MIS Milan Smädo, ktorá má na starosti zimnú údržbu miestnych komunikácií. „Tvorili sa jazyky, vodiči išli preto pomaly, to spomaľovalo premávku a tvorili sa dlhé kolóny na viacerých miestach. Postupovali sme podľa operačného plánu zimnej údržby, cesty boli prejazdné,“ zdôraznil Smädo.

Podľa plánu ako prvé v poradí sú zberné miestne komunikácie, cesty s MHD a prístupové cesty k zdravotníckym zariadeniam. Potom nasledujú tie, ktoré sú dôležité na zásobovanie alebo dopravu z priemyselných závodov.

Podľa Smäda najvážnejšie problémy boli ráno od Ulice THK smerom na kruhový objazd, kde sa v kopci šmýkal trolejbus. Dopravu v meste vrátane trolejbusovej komplikovalo aj popadané vedenie.

Reakcia primátora

Na sociálnej sieti zareagoval aj banskobystrický primátor Ján Nosko, podľa ktorého bola situácia na cestách komplikovaná. „Nebolo to však tým, že by naši zmluvní partneri neboli dostatočne pripravení, ako niektorí posmešne komentujú na sociálnych sieťach,“ uviedol so slovami „robili sme, čo bolo v našich silách, počasie poraziť nedokážeme“.

Husté sneženie bolo podľa jeho slov natoľko intenzívne, že nebolo možné odstrániť sneh z ciest úplne. „Odhrnuté a posypané cesty boli už po chvíli opäť pod snehom. Počas rannej špičky sa v dôsledku sneženia premávka spomalila, výrazne poklesla priemerná rýchlosť vozidiel, čoho dôsledkom bolo upchatie dopravy na viacerých miestach. Vozidlá údržby následne nedokázali pracovať efektívne,“ pokračoval.

„Ďalším problémom boli v dôsledku porúch na diaľkovej prenosovej sústave krátkodobé mikrovýpadky dodávky elektrickej energie pre trakčné vedenie trolejbusovej dopravy. Ochranné zariadenia, ktorých úlohou je ochrániť trakčné vedenie v prípade takýchto výkyvov zafungovali a prerušili prevádzku trakčného vedenia,“ spomenul Nosko so slovami, že následne ich bolo potrebné v jednotlivých meniarňach fyzicky nahodiť, čo spôsobilo na istý čas prerušenie prevádzky trolejbusovej dopravy, za čo sa cestujúcim ospravedlňujú.

„Banskobystri­čania, úprimne ma mrzia komplikácie, ktoré ste dnes ráno na cestách zažili. Hoci sa snažíme robiť maximum preto, aby sme podobným situáciám predchádzali, niektoré veci napriek tomu ovplyvniť nedokážeme. Všetkým tým, ktorí to chápu, ďakujem,“ dodal Nosko.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Snehová nádielka v meste pod Urpínom
12
Galéria
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM