Jakub Forgács Správy

V Banskobystrickom kraji bude SNEŽIŤ: KDE môže napadnúť až 20 cm a KDE hrozia POVODNE?

Výstraha pred snežením platí pre takmer všetky v Banskobystrickom kraji. To však nie je jediné, pred čím varujú meteorológovia.

Ilustračný obrázok k článku V Banskobystrickom kraji bude SNEŽIŤ: KDE môže napadnúť až 20 cm a KDE hrozia POVODNE?
12
Galéria

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) očakáva sneženie v 11 z 13 okresov Banskobystrického kraja s výnimkou okresov Krupina a Žarnovica. SHMÚ o tom informuje na svojej webovej stránke. Kedy to môže prísť?

Pozor na sneh!

Výstraha prvého stupňa pred snežením platí vo štvrtok do 15.00 hod.

„Uvedená výška nového snehu predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (dopravu a pohyb osôb). Predpokladaná výška nového snehu je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ dodávajú meteorológovia.

V súvislosti so snežením sa v okresoch Banská Bystrica a Brezno ojedinele očakáva aj tvorba snehových jazykov. "Tvorba snehových jazykov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity. Výskyt snehových jazykov je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,: upozorňuje SHMÚ.

V spomínaných okresoch je už vydaná výstraha 1. stupňa pred snehovými jazykmi a závejmi, ktorá platí vo štvrtok do 18.00 hod.

Bude sa šmýkať

Okrem toho treba vo štvrtok v celom Banskobystrickom kraji počítať aj s ojedinelým výskytom poľadovice. „Tvorba poľadovice predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (doprava, pohyb osôb, infraštruktúra – rôzne typy vedenia..). Výskyt poľadovice je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ upozorňuje SHMÚ.

Výstraha 1. stupňa pred poľadovicou je vydaná do 20.00 hod.

Kde hrozia povodne?

Vzhľadom na spadnuté tekuté zrážky, ako aj nasýtenosť povodí je podľa slov SHMÚ v niektorých okresoch kraja predpoklad vzostupu vodných hladín z dotekania, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov, zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity.

Výstrahy pred povodňou z trvalého dažďa vydali meteorológovia vo štvrtok do 19.00 hod. pre okresy Lučenec, Revúca, Rimavská Sobota (2. stupňa) a Veľký Krtíš (1. stupňa).

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Snehová nádielka v meste pod Urpínom
12
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM