Jakub Forgács Správy

Turisti si Banskobystrický kraj ZAMILOVALI: V čom v lete PREKONAL ostatné kraje?

Záujem o návštevu Banskobystrického kraja a jeho ôsmich regiónov kontinuálne rastie a k výraznému rastu počtu návštevníkov v letných mesiacoch tohto roka prispeli najmä podujatia.

Ilustračný obrázok k článku Turisti si Banskobystrický kraj ZAMILOVALI: V čom v lete PREKONAL ostatné kraje?
Zdroj: TASR/Jozef Ďurník

V Banskobystrickom kraji (BBSK( sa počas prázdnin ubytovalo o 11,4 % viac návštevníkov ako v rovnakom období minulého roka. Kraj tak predbehol ostatné kraje, v ktorých rast návštevnosti nebol taký dynamický. Informovala Zuzana Jóbová, marketingová manažérka Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Banskobystrický kraj Turizmus.

Najvyšší rast

„Záujem o návštevu Banskobystrického kraja a jeho ôsmich regiónov kontinuálne rastie, k výraznému rastu počtu návštevníkov v letných mesiacoch tohto roka prispeli najmä podujatia,“ poznamenala.

„Podľa údajov Štatistického úradu SR sa skutočne môžeme pochváliť najvyšším rastom počtu ubytovaných návštevníkov v medziročnom porovnaní prázdninových mesiacov. Banskobystrický kraj navštívilo v období júl – august 155 388 návštev­níkov, pričom je dôležité zdôrazniť, že toto je štatistika ubytovacích zariadení, ktorá nezachytáva jednodňových návštevníkov“ uviedla Daniela Volenská, predsedníčka KOCR Banskobystrický kraj Turizmus. Ako doplnila: „Títo ubytovaní hostia strávili v našom kraji v priemere 3,3 noci, čo je rovnako dlho ako v lete roku 2023."

Rast počtu ubytovaných návštevníkov v júli a auguste tohto roku v porovnaní s minulým rokom je podľa Jóbovej markantný najmä v okresoch Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Brezno, Zvolen a Revúca.

Význam podujatí

Podľa Jiřího Pěča z oblastnej organizácie cestovného ruchu Stredné Slovensko, karty zamiešali najmä podujatia. „Banská Bystrica hostila unikátne medzinárodné podujatia ako oslavy 80. výročia SNP, ktoré priviedli do Banskej Bystrice a jej okolia ako návštevníkov tak personál, ktorý zabezpečoval prípravu podujatia a to rádovo v stovkách až tisíckach ľudí a na niekoľko dní pred oslavami. Okrem toho sa tu na prelome júla a augusta konali Majstrovstvá Európy v atletike juniorov. Štatistiky určite pozitívne ovplyvnil aj medzinárodný tanečno-hudobný festival The Legits Blast, ktorého sa zúčastnili mladí ľudia z viac ako 90 krajín sveta.“

Banskobystrický kraj sa dlhodobo drží na 4. priečke medzi krajmi z hľadiska turistických štatistík.

Podľa slov Volenskej „nemáme veľmi šancu ani ambíciu meniť svoju pozíciu medzi krajmi, pretože nemôžeme konkurovať Vysokým Tatrám a severu Nízkych Tatier, či Bratislave, čiže Žilinskému, Prešovskému a Bratislavskému kraju. Čo ale vnímame ako dosiahnuteľný cieľ je rast počtu prenocovaní zahraničných návštevníkov nášho kraja a na dosiahnutí tohto cieľa intenzívne pracujeme.“

Na chvoste

Ako pokračovala Jónová, v mesiacoch júl a august 2024 dosiahol Banskobystrický kraj 16%-ný nárast počtu prenocovaní zahraničných ubytovaných návštevníkov v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2023. Na toto číslo má práve mesiac august, kedy sa konali viaceré medzinárodné podujatia, výrazný vplyv. „Podiel zahraničných turistov na celkovom počte ubytovaných návštevníkov bol v Banskobystrickom kraji v prázdninovom období roku 2024 14,7 %. Z dlhodobého hľadiska je kraj z hľadiska počtu zahraničných návštevníkov a jeho podielu na celkovom počte návštevníkov na chvoste v rámci ostatných krajov,“ uviedla ďalej so slovami, že toto si organizácie destinačného manažmentu v Banskobystrickom kraji uvedomujú a pracujú na dosiahnutí lepších výsledkov.

Štatistiky návštevnosti za obdobie od januára do konca augusta roku 2024 majú tiež pozitívny vývoj. „Počet návštevníkov Banskobystrického kraja sa od začiatku roka do konca augusta 2024 v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka zvýšil o 6,74 %, pričom počet ich prenocovaní v ubytovacích zariadeniach vzrástol o 6,99 %,“ dodala Jóbová s tým, že pozitívne je, že v prípade zahraničných návštevníkov došlo v období od januára do konca augusta 2024 k nárastu počtu návštevníkov o 4,32 % a počtu prenocovaní o 13,91 % oproti roku 2023, čo naznačuje predĺženie ich pobytu z 2,4 noci na 2,8 noci.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM