Jakub Forgács Rôzne Správy

TIP na výlet, kde sa zaručene schladíte: Navštívte úchvatné Dúpence, VIDEO a FOTO

Premýšľate, kam by ste mohli vyraziť s rodinou či priateľmi počas horúcich letných dní? Na juhu Slovenska nájdete čarovné miesto s tajomnými skalnými obydliami.

Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Možno ste už počuli o kamenných obydliach v Lišove (okres Krupina) a v Brhlovciach (Okres Levice). My sme však navštívili Tesárske Dúpence neďaleko obce Hontianske Tesáre (okres Krupina). Vytesané boli v skalných svahoch mäkkej vulkanickej horniny. Dodnes nie je známe, kedy presne vznikli, komu slúžili a aký účel plnili. Pravdepodobne ich však miestni využívali aj ako úkryt pred Turkami.

Jednotlivé dutiny Dúpeniec dostali meno podľa počtu vysekaných miestností a komôrok.

Podľa počtu dierok

Dvojdierka je najpriestrannejšia a najsvetlejšia zo všetkých Dúpeniec a dostanete sa do nej po schodíkoch vytesaných do brala a malom drevenom rebríku. V zimnom období je dokonca viditeľná aj z hlavnej cesty E77.

Osemdierka je najväčšia, najčlenitejšia, najvyššie položená (cca 20 metrov nad úrovňou terénu) a najťažšie prístupná zo všetkých Dúpeniec. Nachádza sa vedľa Tesárskej rokliny a vedie do nej úzky chodník v strmom brale, ktorý je lemovaný reťazami. Neďaleko Osemdierky sa dostanete do čarovnej Tesárskej rokliny, ktorá je malým kaňonom pripomínajúcim Slovenský raj.

Horná Jednodierka je najmenšou zo všetkých Dúpeniec a nachádza sa v stromom brale cca 10 metrov nad úrovňou terénu. Dolná Jednodierka je zase na úrovni terénu, len niekoľko metrov od tej hornej. Istý čas slúžila miestnym aj ako pivnica, preto je domurovaná tehlami.

Neďaleko Osemdierky sa dostanete do čarovnej Tesárskej rokliny, ktorá je ukážkou sedimentácie v podmienkach delty. Pripomína „malý Slovenský raj“.

Dúpence si môžete pozrieť na videu a vo fotogalérii.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

V OBRAZOCH: Dúpence sú úchvatnými kamennými obydliami
18
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Ďalšie tipy na výlety

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM