Jakub Forgács Kultúra

Radvanský JARMOK odhalil lákadlá: STOVKY predajcov aj KONCERTY Hammela či Kirschner

Námestie SNP, Námestie Štefana Moysesa, Dolná a Lazovná ulica, Štefánikovo nábrežie a Hronské predmestie sú lokalitami, kde od 5. do 8. septembra 2024 zavládne jarmočný ruch.

Ilustračný obrázok k článku Radvanský JARMOK odhalil lákadlá: STOVKY predajcov aj KONCERTY Hammela či Kirschner
1
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Medzi pestrým sortimentom jarmoku mala a stále má svoje miesto i detská hračka, ktorá sa stala motívom 366. ročníka Radvanského jarmoku. Návštevníci sa môžu aj tento rok tešiť nielen na množstvo hračiek, ale tiež na ďalšie remeselnícke výrobky, jarmočné špeciality, kultúrny program (pozn. red.: FOTO v galérii) a zábavné atrakcie. Informoval o tom Miroslav Strelec z Kancelárie primátora.

Symbolom bude hračka

Ako grafický prvok tohtoročného jarmoku bol zvolený drevený vĺčik, klasická hračka, ktorá sa roztáča medzi prstami a krúti sa.

Námestie SNP, Námestie Štefana Moysesa, Dolná a Lazovná ulica, Štefánikovo nábrežie a Hronské predmestie sú lokalitami, kde od 5. do 8. septembra 2024 zavládne jarmočný ruch. „Trh tradičných remesiel a stánky s ľudovo-umeleckými výrobkami budú umiestnené pri Barbakáne a na Starej Tržnici, na Námestí SNP a v Dolnej ulici. Okrem predaja samotných výrobkov bude trh sprevádzaný aj ukážkami ich výroby. Do mesta pod Urpínom zavíta 250 remeselníkov. V Lazovnej ulici návštevníci nájdu viacero tvorivých dielní a výstavu Literárneho a hudobného múzea v Banskej Bystrici. V rámci Školy s majstrom remesla sa na malých i veľkých návštevníkov pri Barbakáne tešia remeselnícki majstri Jana Majerská, Ladislav Hedvigi a Michal Fratrič,“ poznamenal Strelec so slovami, že všetci traja boli ocenení titulom Majster ľudovej umeleckej výroby.

„Všetkých vás srdečne pozývam na Radvanský jarmok, nazývaný aj jarmok všetkých jarmokov. Je neoddeliteľnou súčasťou tradícií a dedičstva Banskej Bystrice. Už viac ako tri storočia sa spája s ľuďmi, ktorí v našom meste žijú, ako aj s tými, ktorí ho navštevujú. Aj tento rok na ňom budú kraľovať ľudové remeslá a som presvedčený, že i výborná nálada,“ skonštatoval primátor Ján Nosko.

Hudobné hviezdy

Hlavným dejiskom folklórnych vystúpení, koncertov a otváracieho ceremoniálu bude pódium na Námestí SNP. V piatok 6. septembra 2024 si návštevníci jarmoku budú môcť o 18.00 hod. vychutnať koncert českej speváčky, šansoniérky a skladateľky Lenky Filipovej. Predstaví sa aj Folklórny súbor Urpín z Banskej Bystrice, ktorého členovia vystúpia o 19.30 hod. so scénickým programom Dobrota. O dve hodiny neskôr zaznejú známe hity osobnosti slovenskej populárnej hudby, Pavla Hammela. V sobotu 7. septembra 2024 sa o 11.00 a 20.00 hod. predstaví Slovenský ľudový umelecký kolektív s programom pripraveným pri príležitosti 75. výročia vzniku SĽUK-u. Druhý jarmočný deň uzavrie od 21.30 hod. koncert speváčky Jany Kirschner.

„Pozvanie na Radvanský jarmok prijali aj pedagógovia a študenti z Oddelenia Dizajn hračiek a produktov zo Školy umeleckého priemyslu v Ružomberku, ktoré je v súčasnosti jediné svojho druhu na Slovensku. V stánku pred historickou radnicou pripravia tvorivé dielne. V nich si deti budú môcť vyskúšať výrobu malých hračiek z hoblín a kúskov dreva, ale i vysústružiť dreveného vĺčika,“ poznamenala Lýdia Baranová, vedúca oddelenia kultúry.

Viac o špecialitách a atrakciách jarmoku sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Program 366. Radvanského jarmoku
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM