Správy

POZOR na kliešte v Banskobystrickom kraji! Na Slovensku má nepríjemné prvenstvo

V minulosti dlhodobo vykazovali najvyššiu chorobnosť kliešťovej encefalitídy oblasť Považia a Trenčiansky kraj. Situácia sa však zmenila.

Ilustračný obrázok k článku POZOR na kliešte v Banskobystrickom kraji! Na Slovensku má nepríjemné prvenstvo
5
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván

Rastúci trend počtu prípadov kliešťovej encefalitídy súvisí pravdepodobne s klimatickými zmenami. Upozornila na to Jana Kerlik z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici. Poukázala, že vlani Slovensko zaznamenalo najvyšší počet prípadov za posledných 60 rokov. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) priblížil, že od roku 2015 je najvyššia chorobnosť v Banskobystric­kom a Žilinskom kraji.

„V minulosti dlhodobo vykazovali najvyššiu chorobnosť kliešťovej encefalitídy oblasť Považia a Trenčiansky kraj. Od roku 2015 je najvyššia chorobnosť kliešťovej encefalitídy hlásená v Banskobystrickom a Žilinskom kraji. V roku 2022 oba kraje pokryli dve tretiny celkového počtu prípadov kliešťovej encefalitídy na Slovensku,“ uviedol na sociálnej sieti.

ÚVZ zopakoval, že efektívnu ochranu proti kliešťovej encefalitíde poskytuje očkovanie. Odporúča sa vo veku od jedného roka najmä tým ľuďom, ktorí žijú v endemických oblastiach alebo cestujú do rizikových oblastí. „Očkovanie chráni pred vírusom bez ohľadu na to, či do tela prenikol prostredníctvom kliešťa alebo prostredníctvom nepasterizovaných mliečnych výrobkov,“ dodal ÚVZ.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Kliešte
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM