Jakub Forgács Správy

Mnohí Bystričania to možno ani len netušia: Na amfiteátri máme veľkú RARITU, VIDEO

V júni 2023 sa môžete tešiť už na deviatu sezónu Letného kina na amfíku. Vďaka čomu si budete môcť pozrieť filmy v jedinečnom rozlíšení?

Ilustračný obrázok k článku Mnohí Bystričania to možno ani len netušia: Na amfiteátri máme veľkú RARITU, VIDEO
3
Galéria
Zdroj: Martin Dubovský

Nostalgické miesto, ktoré navštevovali, a aj dnes navštevujú milovníci filmov, sa môže pochváliť niečím, čo nikde inde na Slovensku či v Európe nenájdete. „Ide o dve premietačky, ktoré od roku 1996 chátrali a v roku 2015 boli zrenovované,“ Mesto Banská Bystrica o tom informuje na sociálnej sieti so slovami, že sa o to postarali zanietenci z Občianskeho združenia za! amfiteáter.

Kinoprojektory z roku 1969 dokážu po repasovaní opäť premietať klasické 35 mm filmy a od roku 2016 dokonca aj panoramatické 70 mm snímky. „Premietačky sú naviac dizajnovým kúskom. Československá spoločnosť Meopta Přerov ich vyrábala od roku 1963 do roku 1973. Na Expo 67 v Montreale, boli ocenené „Zlatou medailou“,“ uvádza samospráva.

Aj vďaka nim si pred 47 rokmi pozrelo na amfíku Spielbergove Čeľuste rekordných 20-tisíc divákov. V novodobej histórii má zatiaľ prvenstvo Hřebejkova snímka Učiteľka, ktorú si v roku 2016 nenechalo ujsť okolo 1 700 ľudí.

„Zaujímavosťou je, že kvôli netradičným masívnym a zaobleným tvarom, si každá z premietačiek vyslúžila prezývku „sloníča“. V júni 2023 sa môžete tešiť už na deviatu sezónu Letného kina na amfíku,“ dodáva samospráva.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: Facebook
V OBRAZOCH: Filmové večery na bystrickom amfiteátri
3
Galéria
Zdroj: Ivan Golembiovský
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM