Kultúra Správy

Expozíciu Múzea SNP v Bystrici ZATVORIA: Dôvod však mnohých poteší

Cieľom projektu je sprístupniť zbierkový fond Múzea SNP verejnosti unikátnou a príťažlivejšou formou s novým stavebným i technologickým prevedením.

Ilustračný obrázok k článku Expozíciu Múzea SNP v Bystrici ZATVORIA: Dôvod však mnohých poteší
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Hlavná expozícia v Múzeu SNP v Banskej Bystrici bude od 3. apríla do konca mesiaca zatvorená. Ako pre TASR uviedol vedúci úseku marketingu, propagácie a IT Dalibor Lesník, dôvodom sú rekonštrukčné práce týkajúce sa Otvoreného depozitára (OD), projektu, na ktorý múzejníci získali takmer milión eur z grantov EHP a Nórska.

Z troch častí

OD zbierkových predmetov vzniká v bývalých administratívnych priestoroch Múzea SNP a s jeho budovaním sa začalo už vlani na jeseň. V apríli je v pláne kompletná obnova rozvodov elektrickej energie, ktorá zasiahne aj iné časti múzea. Podľa Lesníka je práve teraz vhodný čas, pretože od mája už začína hlavná sezóna.

OD na celkovej ploche s výmerou zhruba 267 štvorcových metrov bude pozostávať z troch častí. Vo výstavnom presklenom depozitári ako súčasti prehliadky múzea návštevník uvidí nielen predmety vystavené v expozícii, ale aj tie uložené v depozitári. Informácie o nich bude môcť získať prostredníctvom moderných technológií a RFID kódov. Otvorené konzervátorské laboratórium zasa umožní návštevníkom sledovať prácu reštaurátorov, konzervátorov a kurátorov v presklených pracoviskách. V prípade záujmu im odborný personál poskytne konzultácie, prípadne priamo ukážky konzervátorských zásahov. Študijný depozitár je určený pre odbornú verejnosť, externých bádateľov, zberateľov či študentov.

Unikátna a príťažlivá forma

„Cieľom projektu je sprístupniť zbierkový fond Múzea SNP verejnosti unikátnou a príťažlivejšou formou s novým stavebným i technologickým prevedením. Múzejné predmety už nebudú len tradične vystavené vo vitrínach, ale ich príbeh vyrozprávajú nové technológie,“ zdôraznil Lesník s tým, že návštevníci spoznajú asi 15-tisíc zbierkových predmetov z ich depozitára, ktoré doteraz nevideli.

Nové priestory OD by mali verejnosti sprístupniť najneskôr na jar budúceho roka.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM