Jakub Forgács Správy

Dávajte POZOR na deti či psy! V Bystrici prebieha celomestská DERATIZÁCIA

Oproti roku 2021, kedy bolo zaznamenaných 136 miest výskytu hlodavcov na území mesta, sa vlani podarilo zregulovať ich prítomnosť na 86 potvrdených lokalít.

Ilustračný obrázok k článku Dávajte POZOR na deti či psy! V Bystrici prebieha celomestská DERATIZÁCIA
4
Galéria

V týchto dňoch v Banskej Bystrici spustili celomestskú deratizáciu. „Jej zámerom je regulácia hlodavcov s cieľom zamedziť ich nárast. Spoločnosť zabezpečujúca službu pre mesto ich eliminuje tak, že do nôr umiestni nástrahu proti myšiam a potkanom. Miesto je označené PET fľašou zasunutou do nory. Tam, kde nie je možné dať nástrahu do nôr, sú umiestnené do deratizačných staničiek,“ uviedla samospráva na sociálnej sieti.

Pozor na deti či psy

„Oproti roku 2021, kedy bolo zaznamenaných 136 miest výskytu hlodavcov na území mesta, sa vlani podarilo zregulovať ich prítomnosť na 86 potvrdených lokalít,“ pokračuje mesto s tým, že v čase deratizácie je nutné v dotknutých bytových domoch a priestranstvách zvýšiť opatrnosť najmä vo vzťahu k deťom a zvieratám, aby sa nástrah nedotýkali.

„Po eliminácii hlodavcov budú PET fľaše odstránené a nory sa vyplnia štrkom. Apelujeme na obyvateľov, aby tieto fľaše predčasne neodstraňovali, a ani nezasahovali do označeného miesta, nakoľko deratizácia môže byť neodborným zásahom znemožnená,“ upozorňuje samospráva.

Udržiavanie čistoty

Ako upozorňuje mesto, je vhodné, aby sa do deratizácie, súbežne s mestom, zapojili hlavne majitelia a správcovia inžinierskych sietí, bytových domov, ale aj majitelia rodinných domov a podnikateľské subjekty.

Okolie stojísk s nádobami na komunálny odpad je potrebné udržiavať v čistote, nakoľko odpadky sú okrem kanalizácie jedným z hlavných zdrojov potravy hlodavcov. „Výsledkom úspešnej eliminácie hlodavcov sú čistejšie a bezpečnejšie verejné priestory mesta, čo môžeme dosiahnuť len spoločným úsilím,“ dodáva mesto.

V prípade potreby nahlásenia výskytu myší a potkanov kontaktujte Oddelenie odpadového hospodárstva a údržby verejných priestranstiev MsÚ na 048/ 4330 453 alebo na zuzana.abrinkova@banskabystrica.sk.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Celomestská deratizácia v Bystrici
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM