Jakub Forgács Správy

BBSK získal státisíce EUR: Ukrajinským lekárom pomôže s preplatením nákladov

V Banskobystric­kom kraji je viac ako 30% všeobecných lekárov a zubárov vo veku nad 65 rokov a postupne odchádzajú do dôchodku. Ako to riešiť?

Ilustračný obrázok k článku BBSK získal státisíce EUR: Ukrajinským lekárom pomôže s preplatením nákladov
Zdroj: Pexels.com

Banskobystrickému samosprávnemu kraju (BBSK) sa prostredníctvom jeho Rozvojovej agentúry úspešne podarilo získať zahraničný grant z nadácie Velux Foundations v celkovej hodnote viac ako 300-tisíc eur. Prostriedky sú určené na pomoc odídencom z Ukrajiny, aktuálne je otvorená výzva zameraná na ukrajinských lekárov a lekárky. Informovala o tom Lenka Štepáneková, vedúca oddelenia komunikácie BBSK.

Lekárom preplatia náklady

„Lekárky a lekári z Ukrajiny, ktorí absolvovali Doplňujúcu skúšku pre zdravotníkov z tretích krajín a sú v pracovnom pomere (na akejkoľvek pracovnej pozícii) u poskytovateľa zdravotnej starostlivosti na území BBSK, môžu požiadať o refundovanie nákladov za túto skúšku,“ uviedla Štepáneková s tým, že prvú grantovú výzvu, ktorá je otvorená od 20. marca do 30. apríla, vyhlásil BBSK.

„Náklady za vykonanú skúšku preplatí ukrajinským lekárom do výšky 500 eur a aj spätne, od 1. mája 2022,“ spomenula.

„Ide o súčasť väčšieho projektu, zameraného na pomoc vojnovým utečencom z Ukrajiny. S mnohými aktivitami sme začali bezprostredne po vypuknutí vojny z prostriedkov kraja, dnes pokračujeme s peniazmi z grantu s tými, pri ktorých vnímame najväčšiu potrebu,“ hovorí Denisa Nincová, riaditeľka odboru sociálnych služieb a zdravotníctva Úradu BBSK.

Podľa jej slov ide o zabezpečenie aktivít na integráciu odídencov na území kraja, a to najmä o zabezpečenie jazykového vzdelávania, rekvalifikačných kurzov, aktivít zameraných na podporu zdravotníkov na území kraja a podporu pre poskytovateľov sociálnej a psychologickej pomoci utečencom v regiónoch kraja.

Motivácia pre zdravotníkov

Aktuálna výzva zameraná na lekárov a lekárky by podľa Martina Caudta, vedúceho oddelenia zdravotníctva Úradu BBSK, mohla motivovať viacerých, aby Doplňujúcu skúšku pre zdravotníkov nielen absolvovali, ale sa na území kraja aj zamestnali v zdravotníckych zariadeniach.

„V Banskobystric­kom kraji je viac ako 30% všeobecných lekárov a zubárov vo veku nad 65 rokov a postupne odchádzajú do dôchodku. V dôsledku nedostatku mladých lekárov nemajú odchádzajúci lekári komu odovzdať svoje ambulancie, a tak sa zdravotná starostlivosť o pacientov v niektorých regiónoch kraja stáva nedostupnou. Krátkodobým riešením je okrem iného aj vytvorenie nástrojov, ktoré zjednodušia prístup na trh práce v oblasti zdravotníctva pre lekárov zo zahraničia. Ak sa lekár zo zahraničia rozhodne, že chce pracovať v ambulancii na Slovensku, čaká ho dlhá a finančne náročná cesta, v rámci ktorej musí absolvovať viacero skúšok, atestácií a praxe v niektorej z nemocníc,“ vysvetľuje Martin Caudt.

Aj preto sa kraj rozhodol prostriedky z nadácie Velux rozdeliť aj na pomoc pre takýchto lekárov a lekárky z Ukrajiny, o podpore konkrétnych žiadostí bude rozhodovať komisia menovaná správnou radou Rozvojovej agentúry Banskobystrického samosprávneho kra­ja.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM