Jakub Forgács Správy

Banskobystrický kraj ZASIAHNE víchrica, sneženie i dážď: PREHĽAD výstrah okres po okrese

Najbližšie hodiny prinesú radikálnu zmenu počasia. Pred čím všetkým varujú meteorológovia zo SHMÚ?

Ilustračný obrázok k článku Banskobystrický kraj ZASIAHNE víchrica, sneženie i dážď: PREHĽAD výstrah okres po okrese
Zdroj: Pexels.com

V pondelok má byť veterno na celom území Slovenska. V okresoch na severe očakávajú meteorológovia výskyt mimoriadne silného vetra na horách. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý v tejto súvislosti vydal výstrahy prvého, druhého aj tretieho stupňa. Tie sa týkajú aj Banskobystric­kého kraja.

Výstrahy pred vetrom

Výstraha druhého stupňa pred vetrom platí v pondelok v okrese Brezno. Ojedinele sa tam očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne priemernú rýchlosť okolo 60 kilometrov za hodinu alebo v nárazoch rýchlosť 85 až 95 kilometrov za hodinu.

Vo všetkých okresoch Banskobystrického platia aj výstrahy prvého stupňa pred vetrom. Meteorológovia tu očakávajú výskyt vetra, ktorý môže dosiahnuť priemernú rýchlosť okolo 45 kilometrov za hodinu.

SHMÚ vydalo od 12.00 hod. pre pre niektoré okresy v Banskobystrickom kraji (s výnimkou okresov Krupina, Lučenec a Veľký Krtíš) výstrahy druhého (okresy Banská Bystrica a Brezno) a prvého stupňa (okresy Banská Štiavnica, Detva, Poltár, Revúca, Rimavská Sobota, Zvolen, Žarnovica a Žiar nad Hronom) pred vetrom na horách. Výstrahy tretieho stupňa pred vetrom platia od 15.00 h pre okres Brezno. „V polohách nad 1500 metrov sa ojedinele očakáva výskyt mimoriadne silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 160 až 180 kilometrov za hodinu a/alebo priemernú rýchlosť 110 až 120 kilometrov za hodinu, teda mohutnú víchricu až orkán,“ poznamenali meteorológovia.

Hrozí sneženie aj dážď

Pre okresy Banská Bystrica a Brezno vydal SHMÚ od 9.00 hod. výstrahy prvého stupňa pred snežením. Snehové jazyky a záveje sa môžu zase tvoriť v spomínaných okresoch od 14.00 hod. do 18.00 hod.

Meteorológovia varujú okresy Lučenec, Poltár, Revúca a Rimavská Sobota aj pred dažďom. „Ojedinele sa očakáva výskyt dažďa s úhrnom zrážok 25 až 30 milimetrov,“ priblížili.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM