Jakub Forgács Správy

Žiadne túry za krásami Tatier! Padať budú lavíny, vyhlásili 4. stupeň

Horská záchrana služba z dôvodu vysokého rizika pádu lavín a silného vetra na horách neodporúča pohyb vo vysokohorskom teréne ani v podhorí.

Ilustračný obrázok k článku Žiadne túry za krásami Tatier! Padať budú lavíny, vyhlásili 4. stupeň
Zdroj: Horská záchranná služba

Horská záchranná služba upozorňuje návštevníkov horských oblastí, že vo Vysokých a Západných Tatrách sa vytvorilo veľké lavínové nebezpečenstvo, 4. stupeň. HZS o tom informovala na sociálnej sieti.

Veľké nebezpečenstvo

„Počas poslednej periódy sneženia pripadlo v týchto oblastiach od 30 – 70 cm, ktorý je vplyvom veľmi silného SZ prúdenia transportovaný najmä na J, V a JV orientácie. Veľké nebezpečenstvo hrozí najmä na záveterných stranách hrebeňov pod sedlami, skalnými stenami a na mnohých strmých svahoch (nad 30°), kde je uvoľnenie lavín pravdepodobné už pri malom dodatočnom zaťažení. Na týchto miestach sa tvoria nestabilné krehké dosky, vankúše a preveje z vetrom ubitého snehu,“ píše HZS.

„Očakáva sa výskyt stredných aj veľkých spontánnych, prevažne prachových lavín,“ upozornili horskí záchranári.

Vyhnite sa horám

„V Nízkych Tatrách, Veľkej a Malej Fatry pretrváva zvýšené lavínové nebezpečenstvo, 3.stupeň,“ pokračuje HZS s tým, že počas piatku a soboty sa navyše v polohách od 1400 m.n.m. očakáva silný vietor, ktorý v nárazoch bude dosahovať rýchlosť 110 – 135 km/h a priemernú rýchlosť 70 – 85 km/h, t.j. víchrica. Na hrebeňoch hôr bude vietor v nárazoch dosahovať rýchlosť 135 – 160 km/h a priemernú rýchlosť 90 – 105 km/h, t.j. silná až mohutná víchrica.

„Horská záchrana služba z dôvodu vysokého rizika pádu lavín a silného vetra na horách neodporúča pohyb vo vysokohorskom teréne ani v podhorí,“ dodali horskí záchranári so slovami, že v Západných Tatrách je predbežne do nedele 5. februára pre vysoké riziko pádu lavín dočasne uzavretá Žiarska chata.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Zdroj: Facebook

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM