Kristína Kožiaková Rôzne

Zdravý poklad z prírody už rastie aj u nás: Vieme, kde si pri Brezne môžete nazbierať medvedí cesnak!

S teplejšími dňami už začal rásť! Niektorí ľudia medvedí cesnak zbierajú pre jeho liečivú silu, iní pre využitie v kuchyni. Tento zdravý poklad z prírody je dobre známy aj medzi Brezňanmi. Ak si ho chcete nazbierať, tu sú tipy pre vás.

Ilustračný obrázok k článku Zdravý poklad z prírody už rastie aj u nás: Vieme, kde si pri Brezne môžete nazbierať medvedí cesnak!
Zdroj: TASR

Cesnak medvedí je bratranec obyčajného bežného kuchynského cesnaku, ale v účinkoch liečivosti sa nedá zahanbiť. Je dokonca oproti klasickému cesnaku jemnejší, obsahuje enzýmy, viac aktívnych liečivých látok a množstvo vitamínu C. Po dlhej zime dokáže organizmus dať do poriadku zvnútra a nabudiť ho do nového fungovania.

Priamo v Brezne nie je medvedí cesnak podľa miestnych obyvateľov príliš rozšírený. Pokiaľ si chcete túto zdravú pochúťku nazbierať, je nutné sadnúť do auta alebo nasadnúť na bicykel a navštíviť napríklad neďaleký Hronec. Zatiaľ však rastie prevažne v nižších polohách.

„Medvedí cesnak sa dá nazbierať v okolí obce Jasenie v blízkosti vodojemu,“ prezradila nám čitateľka Janka. „Ja chodím na medvedí cesnak nad Moštenicu“ uviedol nám Roman. Na ten si však podľa jeho slov treba počkať ešte asi týždeň.

Dávajte si však pozor, aby ste medvedí cesnak nezbierali v chránenom území. V ňom je zakázané odoberať podzemné časti rastlín. Porušenie tohto zákazu bude viesť k priestupkovému konaniu.Pri zbere medvedieho cesnaku však treba byť opatrný. Ľahko si ho totiž môžete zameniť s konvalinkou, ktorá je jedovatá. Medvedí cesnak sa dá dobre identifikovať tak, že keď ho človek požmolí v prstoch, zapácha ako cesnak.

Môže vás zaujímať:

Od zelenej k bielej: Trojdnie symbolizovali mravce i falošný bozk pre Krista

Od zelenej k bielej: Nehýbte zemou a nič nepožičiavajte!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM