Kristína Kožiaková Rôzne

Zaujímavosti o pôvode nášho mesta. Poznáte povesti, prečo sa Brezno nazýva Breznom?

Ako aj v iných mestách, aj o Brezne kolujú povesti. Jedna známejšia, iné nie. V Horehronskom múzeu prezradili viac o tom, prečo sa nachádza Brezno, kde sa nachádza a aj to, odkiaľ získalo pomenovanie. Čo má podľa povestí spoločné s Tirolskom či kikiríkaním kohúta?

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavosti o pôvode nášho mesta. Poznáte povesti, prečo sa Brezno nazýva Breznom?
Zdroj: Mesto Brezno

Nedávno sme vám priniesli článok o rôznych pomenovaniach Brezna v prúde času, ktoré sa zachovali v listinách. Teraz načrieme do iného súdka a prezradíme vám, ako pôvod pomenovania nášho mesta vidí povesť o Brezne.

Povesť o Bomburovi…

V mestskom erbe vidno markantnú postavu, ktorá v pravej ruke drží meč. Brezňania rozprávajú, že je to Bombura, ktorý za dávnych časov, keď sa Turci opovážili napadnúť Brezno, víťazne ich odohnal od mesta. Veľký slovenský básnik Samo Chalupka v slávnej básni oslavuje Bomburu ako hrdinu. Isté je, že rodina Bomburova naozaj v Brezne bola.

Ako sme sa dozvedeli z Horehronského múzea, okrem povesti o Bomburovi, ktorú pozná takmer každý Brezňan sa našli aj iné menej známe. Vo svojej publikácii z roku 1928 ich popísal Anton Hreblay.

Keď kohút zakikiríkal

Za dávnych vraj časov, keď ešte v kraji, kde sa teraz rozprestiera Brezno, boli len samé hory, z ďalekého kraja prišli ľudia, ktorí tam chceli bývať. Keď dobre preskúmali vidiek, chytili sa do roboty, hory vyrúbali a začali stavať domy na „Kohútovej“. Robota im šla chytro a už vopred radovali sa krásnym budovám, príjemným príbytkom. Raz ako takto stavajú, s kade – áno , a kade – nie, len sa tam vzal kohút a začal kikiríkať. „Ki – ki – ri – kí, dolu dolu do brezín!“

Zastrašení ľudia počúvali kohúta, opustili budoviská a presťahovali sa na terajšie miesto, kde si vystavali domy a osadu. Nazvali ju Breznom. Miesto, kde prvé domy začali stavať a kde sa kohút ohlásil, nazvali Kohútovou.

Od rieky Eisack

Obyvatelia Brezna sa prisťahovali z Tirolska. Pri rieke Eisack sú dve mestá: Bozen a Brixen. Naši predkovia z týchto dvoch miest naraz prišli do tohto kraja. Bozančania založili Bocu a Brixenčania Brezno. Boli baníci, a ani tu nezanechali staré remeslo, ale ho i potom vykonávali.

Brixen po taliansky menuje sa Bressano. Z tohto vraj pochádza meno Brezno, ktoré prv tiež nazývali Bressano. Keď časom z okolia vždy viac Slovákov prichádzalo do mesta, tí radi vynechávali samohlásky, nazvali ho Bresnom a neskoršie menom im lepšie znejúcim Breznom.

Môže vás zaujímať:

Brezno v prúde času nebolo len Breznom. Desiatky mien, ktoré nieslo naše mesto!

Zábery, ktoré by bola škoda nevidieť: Zaspomínajte si, ako to kedysi vyzeralo v Brezne

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM