Katarína Oravská Rôzne

Zakladateľ breznianskej samosprávy Strmeň: Za jeho primátorovania sa postavilo ročne okolo tisíc bytov

Vladimír Strmeň je jedným zo štyroch, ktorým za rok 2013 mestskí poslanci udelili cenu mesta. Tejto pocty sa mu dočkalo za prácu, ktorú vykonal pre mesto a jeho obyvateľov. My vám ju teraz priblížime.

Ilustračný obrázok k článku Zakladateľ breznianskej samosprávy Strmeň: Za jeho primátorovania sa postavilo ročne okolo tisíc bytov
Foto: Katarína Oravská

Pri príležitosti životného jubilea 75 rokov udelili breznianski poslanci Vladimírovi Strmeňovi Cenu mesta Brezno za minulý rok za záslužnú a prospešnú činnosť v prospech nášho mesta a jeho obyvateľov.

Vladimír Strmeň sa narodil v Starých Horách v časti Turecká, ale väčšinu produktívneho veku prežil prácou pre breznianskych obyvateľov. Zastával rôzne funkcie vo vtedajších národných výboroch. Bol tajomníkom miestneho národného výboru vo Valaskej, podpredsedom a neskôr predsedom mestského národného výboru v Brezne a predsedom regionálneho združenia miest a obcí Horehornia a Stredného Rudohoria.

Spoločne s kolegami s mestského úradu zostane zakladateľom a budovateľom našej samosprávy. Od 1. Januára 1990 zaujal miesto primátora Brezna. Stal sa tiež členom ústrednej rady združenia zborov pre občianske záležitosti a dodnes je jej čestným členom. Bol zakladateľom Ekológu – združenia obcí breznianskeho okresu. Toto združenie bolo založené za účelom spoločnej politiky obcí v oblasti odpadového hospodárstva a koordinácie systémov nakladania s odpadmi.

Ďalšími významnými skutočnosťami, na ktorých sa podieľal boli doplynofikovanie ulíc v rámci individuálnej bytovej výstavby, prestavba kotolní z pevného paliva na plynné, prístavba ZŠ Pionierska 2, rozšírenie čističky odpadových vôd či bytová výstavba. Za Strmeňa sa postavilo ročne okolo tisíc bytov. Za jeho prácu získal aj nejedno ocenenie.

Ani po ukončení aktívneho pracovného života nezostal nečinný. Inicioval založenie jednoty dôchodcov Slovenska v Brezne. Prihlásil sa na štúdium na univerzite tretieho veku. Má dcéru a dvoch synov. Syn Vladimír pokračuje v jeho šľapajach. Je poslancom breznianskeho mestského zastupiteľstva.

Vladimír Strmeň
5
Galéria
Foto: Katarína Oravská
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM