Katarína Oravská Šport

V Schillerovej stope na Orlovú hoľu: V krásnej horehronskej prírode spomínali na dlhoročného učiteľa a trénera

Cez víkend sa konal už druhý ročník jarného výstupu V Schillerovej stope na Orlovú hoľu, ktorá meria 1 840 metrov nad morom. Turisti si zaspomínali na dlhoročného učiteľa a športového trénera Jozefa Schillera.

Ilustračný obrázok k článku V Schillerovej stope na Orlovú hoľu: V krásnej horehronskej prírode spomínali na dlhoročného učiteľa a trénera
Zdroj: Dnes24.sk

V sobotu miestny odbor Matice Slovenskej v Pohorelej zorganizoval už druhý jarný výstup na Orlovä hoľu vysokú 1 840 metrov nad morom, nazvaný V Schillerovej stope. Ide o memoriál Jozefa Schillera dlhoročného učiteľa, športového trénera a niekdajšieho vedúceho DFS Mladosť, ktorý tridsať rokov pôsobil v obci Pohorelá. Hlavným usporiadateľom bol Lukáš F. Janoška Kindera, známy aj ako organizátor Slovenskej koseckej ligy či etnokurzov.

„Sme partia turistov, ktorí sa radi stretávame a spoločne si užívame možnosti okolitých hôr. Tento rok nám počasie pripravili pre turistiku mimoriadne vydarený začiatok. V sobotu sme tak znova podporili druhý ročník iniciatívy Lukáša F. Janošku Kinderu – vystúpiť na Orlovú a takto vzdať hold Schillerovej stope. Snúbila sa tu krása horehronskej prírody a spolupatričnosť ľudí s pozitívnym myslením oceniť dobré skutky,“ povedal Milan Kováčik.

Na vrchole za dve hodiny

Ako ďalej uviedol, pozvanie na výstup prijali aj dcéra Jozefa Schillera Jana Babiaková-Schillerová, žijúca v Senci a ďalších dvadsať štyri turistov z Banskej Bystrice, Zvolena, Rožňavy, Heľpy, Brezna, turistického klubu Víkend Košice a domáci z Pohorelej.

Turisti štartovali z centra Pohorelej. Zasnežený vrchol Orlovej, jednej z najkrajších hôľ Nízkych Tatier, dosiahli prví turisti už po dvoch hodinách. V minulom roku pritom pre ťažký snehový terén putovali o hodinu dlhšie.

Po náročnom výstupe guláš

Turistov na vrchole Orlovej privítal chlad a vietor. To ich však neodradilo, aby nepokračovali najprv niekoľkými slovami spomienky a následne spevom hymny memoriálovej akcie „Dolu cintorínom strmá voda beží…“, ktorá odznela aj pri pietnom akte rozlúčky s Jozefom Schillerom 5. marca 2013, keď tento svet opustil vo veku 75 rokov.

Ako priblížil výstup Kováčik, pri zostupe pôsobila aj motivácia. Čím nižšie totiž klesali, tým vietor menej fúkal a bolo teplejšie. Niektorí Na Ohrade pozbierali ešte zvyšné sily a odskočili si pozrieť asi 700 m vzdialený Vodopád pod Orlovou (1 165 m n.m.). Unavených turistov v cieli čakal jahňací guláš.

Foto: Majka Latináková Heľpa, Milan Murgaš Banská Bystrica, Milan Kováčik Brezno

V Schillerovej stope na Orlovú hoľu
40
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM