Jakub Forgács Správy

V okrese Brezno nové prípady žltačky. Epidemiológovia vyzvali obchodné reťazce!

Vírusová hepatitída typu A sa šíri ďalej. Medzi nakazených pribudla aj žiačka špeciálnej základnej školy. Čítajte viac!

Ilustračný obrázok k článku V okrese Brezno nové prípady žltačky. Epidemiológovia vyzvali obchodné reťazce!
Zdroj: TASR

Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Banská Bystrica v rámci monitorovania hygienicko-epidemiologickej situácie v spádových okresoch – breznianskeho a banskobystrického hlási za okres Brezno opätovne ďalšie dva nové prípady ochorenia na vírusovú žltačku typu A (VHA). Ide o jeden prípad u žiačky špeciálnej základnej školy v Brezne a jeden prípad u dospelej ženy.

Ako v piatok informovala hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová, oba prípady boli sérologicky potvrdené aj laboratórnym dôkazom protilátok proti vírusu žltačky typu A. „Ľudí, ktorí sa s chorými kontaktovali jednak zaočkovali a aj poučili o pravidlách sprísnených preventívnych opatrení, medzi ktoré bezpochyby patrí osobná hygiena, hlavne umývanie rúk,“ uviedla ďalej.

V epidemiologickom šetrení odborníci naďalej pokračujú. Spolu od začiatku protrahovaného (vleklého, trvajúceho dlhšie ako obvykle) výskytu v tomto okrese je to už 21 zaznamenaných prípadov žltačky.

„Tento typ sa vyskytuje nielen v rodinách s nízkym, ale aj slušným hygienickým štandardom. Epidemiológovia preto v rámci preventívnych opatrení listami upozornili aj obchodné reťazce v Brezne, aby vydezinfikovali rúčky nákupných košíkov či všetky držadlá, ktorých sa kupujúci dotýkajú a potenciálne sa ich mohli dotknúť nakazení občania,“ pripomenula hovorkyňa.

Vírus žltačky typu A vniká do tela najčastejšie ústami a vylučuje stolicou. K jej šíreniu významnou mierou prispieva nedostatočná osobná hygiena.

Pozrite si aj jesenné zábery z Brezna v našej fotogalérii!

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Keď Brezno začne hrať farbami jesene
31
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM