Katarína Oravská Rôzne

V Brezne máme okolo 20 bezdomovcov: Často znepríjemňujú život iným občanom

Vidíme ich na stanici, na lavičkách v parku, či pred obchodmi s potravinami. Bývajú podgurážení a niektorí z nich neprispôsobiví. Brezno eviduje okolo 20 bezdomovcov. Môžu ísť do ubytovne.

Ilustračný obrázok k článku V Brezne máme okolo 20 bezdomovcov: Často znepríjemňujú život iným občanom
Foto: Zuzana Jakubičková

„V meste Brezno mestská polícia eviduje asi 15 až 20 bezdomovcov,“ povedal nám náčelník Mestskej polície Brezno Peter Pančík. Z uvedeného počtu ľudí bez domova je asi jedna tretina, ktorí nemajú, resp. nemali trvalý pobyt v Brezne.

Mesto má pre nich ubytovňu

Mesto Brezno má zriadenú aj ubytovňu pre ľudí bez domova na Mládežníckej ulici. „Tu je ubytovaných asi 20 klientov, ktorí sú ochotní dodržiavať pravidlá ubytovacieho poriadku,“ uviedol Pančík. Mesto na ľudí bez domova myslí aj počas zimy. „V zimných mesiacoch mesto Brezno pre bezdomovcov zriaďuje ohrevovňu, ktorá je otvorená od 17:00 do 08:00 nasledujúceho dňa,“ doplnil náčelník MsP Brezno.

Problémoví bezdomovci

Bezdomovci okupujú čakáreň na železničnej stanici, prístrešky na autobusových zastávkach, lavičky v parkoch v meste aj čakárne lekárov v nemocnici. Vidieť ich môžeme aj prespávať vo vonkajších priestorov budov materských škôlok alebo základných škôl, na chodbách alebo v pivničných priestorov bytových domov a podobne. „Problémoví sú najmä v tom, že sa zdržiavajú na miestach, kde znepríjemňujú život iným občanom mesta alebo vzbudzujú verejné pohoršenie,“ povedal Pančík.

Nedodržiavajú čistotu a pijú

Ľudia bez domova sú podľa mestskej polície najčastejšie riešení za porušovanie Všeobecne záväzného nariadenia o verejnom poriadku č. 06/2013. „Porušujú najmä § 3, ktorý upresňuje pravidlá dodržiavania čistoty na verejných priestranstvách, § 5 o zákaze požívania alkoholických nápojov na verejnom priestranstve a v ojedinelých prípadoch aj porušenie dodržiavania nočného kľudu,“ spresnil Pančík. Tieto priestupky mestská polícia rieši v súlade so zákonom o priestupkoch. Môže udeliť pokuty až do výšky 33 eur.

Chýba záchytné izba

„V prípade, že mestskú políciu volajú k osobe, ktorá je zranená, v bezvedomí alebo v ťažkom stupni opitosti tak po poskytnutí prvej pomoci je na miesto privolaná rýchla zdravotnícka pomoc, ktorá osobu odváža na ošetrenie,“ uviedol Peter Pančík, náčelník MsP Brezno. Ako ďalej dodal na záver, v meste chýba protialkoholická záchytná izba.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM