Jakub Forgács Správy

Unikátna atrakcia so zmenou. Prevádzku historického ozubnicového vlaku riadi nový šéf

Láka návštevníkov z blízkeho i ďalekého okolia a teraz jej bude šéfovať nový muž. Prečo sa predseda združenia, ktoré prevádzkuje jedinečný vlak, vzdal funkcie?

Ilustračný obrázok k článku Unikátna atrakcia so zmenou. Prevádzku historického ozubnicového vlaku riadi nový šéf
Zdroj: TASR

Prevádzku parného ozubnicového vlaku, ktorý premáva na trase Tisovec – Zbojská v Rimavskosobotskom okrese, má od tohtoročnej sezóny na starosti nový šéf. Ján Spišiak, doterajší predseda občianskeho združenia (OZ) Zubačka, ktoré vlak prevádzkuje, sa totiž prednedávnom vzdal funkcie a za nového predsedu bol zvolený Zdenko Lopušný.

Proces omladzovania

„Myslím si, že je to prirodzený proces omladzovania, aký sa deje všade. Budem mať 63 rokov, predsedu nášho OZ som robil 12 rokov a je už čas vedenie omladiť,“ vysvetlil dôvod dobrovoľného ukončenia svojho predsedníctva Spišiak. Dodal však, že v Zubačke zostáva naďalej aktívny a ako čestný predseda OZ bude novému šéfovi všemožne pomáhať.

Za najdôležitejšie míľniky ozubnicového vlaku a srdcovú záležitosť považuje Spišiak podľa vlastných slov rekonštrukciu parného rušňa a jeho dopravenie do Tisovca, ako aj spustenie nostalgických jázd historickým vlakom. „Tohto roku sme otvorili druhú oficiálnu sezónu. Na prezentáciu vlaku v máji 2014 prišlo viac ako 700 ľudí a v októbri 2014 sme potom usporiadali prvú historickú jazdu pre verejnosť,“ načrtol stručnú históriu premávky parného vlaku v Tisovci.

Medzi významné úspechy doterajšieho obdobia radí tiež otvorenie železničného múzea v Tisovci a aj samotné založenie OZ Zubačka v máji 2004. „Na začiatku sme mali 60 členov, ale postupne sa to vykryštalizovalo na súčasný stav 35 členov. Veľmi ma teší, že sú medzi nimi aj tri deti, máme teda aj nástupcov z najmladšej generácie,“ povedal čestný predseda OZ, podľa ktorého ich 12-ročné úsilie nevyšlo nazmar.

Pokračovanie v dobrých veciach

Ako ďalej spomenul, dlho dostával otázky, či si myslí, že z celého ich snaženia niekedy niečo bude. „Vždy som odpovedal kladne a dnes som hrdý, že OZ Zubačka funguje a po 12 rokoch ju stále zveľaďujeme. Premávka parného vlaku sa stala novou atrakciou a myslím si, že oživila turizmus v našom chudobnom kraji,“ konštatoval Spišiak, podľa ktorého by sa však ich dielo nebolo podarilo bez pomoci mesta, Múzejno-dokumentačného centra a mnohých dobrovoľníkov.

„Ako nový predseda by som chcel pokračovať v dobrých veciach, ktoré sa doteraz zaviedli, a pokračovať v tomto zabehnutom systéme, ktorý máme. Najväčšou odmenou pre mňa bude, ak Zubačka bude naďalej fungovať tak ako doteraz. Pretože, ako sa ukazuje, jedna vec je tieto historické vozidlá nazhromaždiť a druhá udržať v prevádzkyschopnom stave,“ uviedol Lopušný.

Čítakte tiež:

Unikátna atrakcia opäť láka do Zbojskej. V ktoré dni nás odvezie parný ozubnicový vlak?

SERIÁL: Najbizarnejšie križovatky v Brezne: Čomu čelia vodiči pred obchodným centrom?

Foto: ilustračné

FOTO: Unikátny ozubnicový vlak zo Zbojskej
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM